Vágólapra másolva!
A tavaly még remeklő Leverkusen gyengélkedik a Bundesligában, s ez könnyen a csapat edzőjének, Klaus Toppmöllernek a "fejébe" kerülhet, ha nem javul az együttes mérlege. A gárda hátvédje, Jens Nowotny adócsalási ügyét ejtették, így a védő nyugodtan készülhet tovább a társaival.

Az ősszel is gyengélkedő Leverkusen két vereséggel kezdte a tavaszi idényt, így a Bundesliga és a Bajnokok Ligája tavalyi második helyezettje csak tizennegyedik a német bajnokságban. Reiner Calmund menedzser a vasárnapi kudarc után gyakorlatilag ultimátumot intézett Klaus Toppmöllerhez.

"Egy edzőnek sikerekre és eredményekre van szüksége" - mondta Calmund. "Mindannyian reméljük, hogy Unterhachingban a kupameccsen és a Bochum elleni bajnokin végre győz az együttes. Ha ez nem történik meg, le kell ülnünk, hogy nyíltan beszéljünk a következményekről."

A tavaly az év edzőjének választott Toppmöller tehetetlennek érzi magát. A jól sikerült téli felkészülés ellenére a csapat teljesítménye messze elmarad a várakozástól. "Mit tehetek? A Dortmund ellen nem én követtem el buta hibákat és nem engem állítottak ki" - fakadt ki a tréner.

Vasárnap már a harmadik percben hátrányba került a Leverkusen, a hatodikban pedig piros lapot kapott Bastürk. A Dortmund végül 2-0-ra nyert. A Leverkusent mindössze egy pont választja el a tizenhatodik, már kieső helytől.

A csapathoz kapcsolódó hír: a kölni ügyészség leállította a nyomozást a Bayer válogatott labdarúgója, Jens Nowotny állítólagos adócsalási ügyében. A hatóság képviselője csak annyit árult el, hogy a huszonnyolc éves védő utólag módosította a bevallását, s rendezte a tartozását.

A Süddeutsche Zeitung korábban arról számolt be, hogy a játékos 1996-os átigazolása kapcsán merültek fel problémák. Nowotny a Karlsruhétól szerződött Leverkusenbe, s állítólag tízmillió márkát kapott új klubjától, az összeg azonban "papíron" a rokonaihoz került. Az újság szerint az ügyészség azt próbálta kideríteni, hogy a pénz titokban visszajutott-e a futballistához.

Az előző szezonban ezüstérmes és Bajnokok Ligája-döntős Leverkusen labdarúgója április 30-án térdsérülést szenvedett, s ezért kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot. Tavaly többször is megműtötték, majd a január 26-ai, Cottbus elleni bajnoki mérkőzésen tért vissza a pályára, de ismét megsérült, s valószínűleg ebben az idényben már nem játszhat.