Vágólapra másolva!
A spanyol kupadöntő és a Mallorca Real Madrid felett aratott szenzációs bajnoki győzelme óta Samuel Eto'o ázsiója az egekben jár, így voltaképpen érthető, hogy Roman Abramovics,  a Chelsea orosz olajmilliárdos tulajdonosa kivetette hálóját a 22 éves kameruni csatárra. A remek támadón kívül a Kékekhez szerződhet az AS Romában focizó brazil Emerson és a MU-ban vitézkedő argentin Verón is.

Eto'o átigazolásának a nyélbe ütése végett Abramovics Madridba küldte ügynökét, a szakma királyának számító Pini Zahavit. Ha létrejön az üzlet, akkor Geremi mellett Eto'o lesz a nyugat-londoniak másik kameruni világklasszisa.

A Chelsea 15 millió fontot (6 milliárd forint) kínál a Real Mallorcának Eto'óért, afféle pótcselekvésként azok után, hogy a Madrid visszautasította a világcsúcsnak számító 100 millió dolláros (71,4 millió font) ajánlatot Raúl megvásárlására. Claudio Ranieri, a Chelsea menedzsere el van bűvölve a csatár szemkápráztató gyorsasága, lövőereje és cselezőképessége láttán.

A Mallorca fögadóképes lehet az ajánlatra, ugyanis súlyos anyagi gondok gyötrik a baleári klubot. A nyáron a Valencia már kétszer is igen közel került a kameruni gólvágó leszerződtetéséhez, ám a felkínált pénz nem volt elegendő.

Eto'o - aki a spanyol kupadöntőben két gólt lőtt, s korábbi klubja, a Real Madrid ellen a mezőny legjobbjának bizonyult - 16 évesen a madridi fehérek "inasiskolájában" tűnt fel, ám Raúl mellett képtelen volt bekerülni az első csapatba. Ezért kölcsönadták a Mallorcának, majd később örökbe a Baleári-szigetek legnagyobbikára került, szerződésében egy olyan záradékkal, amely lehetővé teszi, hogy a Madrid 6,4 millió fontért (10 millió dollár) visszavásárolja. Ennek azonban most csekély a valószínűsége, annyira tele van a Madrid kerete.

Eto'o jó barátságban van Geremivel, ráadásul remekül beszél angolul - ezek a körülmények most kapóra jönnek. A Chelsea ingyen szeretné átadni Jimmy Floyd Hasselbainket a Real Betisnek, s az ekként felszabaduló fizetéssel lehetne finanszírozni az Eto'o-transzfert.

Eközben a Chelsea folytatja az Emerson-hadműveletet. Abramovics Emersonnal, a Roma 27 éves középpályásával, a brazil válogatott kapitányával kívánja megerősíteni sorait. A kezdeti 15 millió fontos ajánlatot Franco Baldini, a klub sportigazgatója visszautasította, erre a Red Rom becenevű Abramovics 27 millió euróra (20 millió font) emelte a tétet, miközben - az olaszok szerint illegálisan - hat évre 30 millió eurós (21,34 millió font) kínált a játékosnak.

A Roma vezetői fel vannak háborodva, Emerson fejében viszont teljes a zűrzavar: ekkora pénzt - érthetően - nem akar kidobni az ablakon. Ha létre jön a megegyezés, akkor - Eto'óval és Emersonnal - a Chelsea által az utóbbi hónapban játékosszerződtetésre felhasznált pénz 37 millió fontról 72 millióra emelkedhet.

A felröppent hírek szerint egyébként a Manchesterben focizó Juan Sebastian Verónra is kivetette hálóját a Chelsea, s az argentin középpályás állítólag nem is zárkózik el a klubcserétől.

Ch. Gáll András

Dino Baggio, a Lazio 32 éves labdarúgója szinte bizonyosan az angol Premiershipben, az újonc Wolverhampton Wanderers csapatában folytatja pályafutását. A 60-szoros olasz válogatott középpályás a Farkasok történetének legjobban fizetett játékosa lesz.

Baggio hétfőn Wolverhamptonba repült, hogy megegyezzen Dave Jonesszal, a 'Wolves menedzserével. Baggiót a súlyos anyagi gondokkal küszködő Lazio egy évvel szerződése lejárta előtt ingyen (!) engedi el, kizárólag azért, hogy ne kelljen tovább folyósítani heti 30 ezer fontos (12 millió forint) fizetését, ami évi másfél millió fontot tett ki.

Baggio - aki hatvan válogatottbeli fellépésén 1991 óta 11 gólt szerzett - a Wolverhamptonnál ugyan "csak" heti 20 000 fontot fog keresni, de még így is a klub történetének legjobban fizetett labdarúgója lesz.

Az egykori Parma-sztár a Lazióban kegyvesztetté vált, mióta Alberto Zaccheroni felváltotta Dino Zoffot a vezetőedző posztján. A 2003/2004-es évadban egyetlenegyszer sem tudott bekerülni a Lazio kezdő tizenegyébe, csupán négyszer került pályára, mindannyiszor csereként.

A camposampierói (Padova mellett) születésű, 188 centis, 83 kilós Dino Baggio azt reméli, hogy a "Black Country", az angol iparvidék patinás csapatánál újjáéled pályafutása.

Ch. Gáll András