Vágólapra másolva!
A Real Madrid végig fölényben volt a Juventus elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn, ám csak 1-0-ra győzött, a hazaiak trénere, Vanderlei Luxemburgo ennek ellenére elégedett csapatával. Az Arsenal 3-1-re kikapott Münchenben, s a vendégek szakvezetője, Arséne Wenger nem csodálkozott a szinte kiütéses vereségen, hiszen - mint elmondta -, ez volt a leggyengébb teljesítmény, amit csapata valaha nyújtott a BL-ben. A Leverkusen ellen 3-1-re diadalmaskodó Liverpool Dudek hibája, míg a tavalyi döntős Monaco az eindhoveni gólképtelenség - no és az 1-0-s vereség - miatt kesereghet.

A minimális különbségű, 1-0-s győzelem ellenére a Real Madrid vezetőedzője, Vanderlei Luxemburgo rendkívül elégedett, s dicsérte játékosait a Juventus elleni BL-nyolcaddöntőt követően. "Kifogástalan volt az együttes hozzáállása. Ilyen mérkőzéseken a 99 százalékos teljesítmény is kevés, 100 százalék kell! Erre voltak képesek a játékosaim" - mondta a brazil vezetőedző.

A spanyol gárda szinte végig fölényben futballozott, de csak egyszer tudta feltörni a torinóiak masszív védelmét: a 31. percben a vasárnap óta háromszoros apuka David Beckham remek beadását Ivan Helguera fejelte a hálóba.

"A keddi, zárt kapus edzésen harminc vagy negyven alkalommal gyakoroltuk ezt a variációt, hiszen tudtuk, hogy eredményes lehet. Kifizetődött az alapos felkészülés" - jegyezte meg Luxemburgo. "A helyzetek alapján 2-3 gólos előnyt is kiharcolhatottunk volna, de nem vagyok szomorú, az 1-0 is jó eredmény, ráadásul a csapat kiválóan játszott" - tette hozzá.

Luxemburgo szerint a Juventus nem okozott meglepetést. "Számítottam arra, hogy hosszan előreívelt labdákkal próbálják helyzetbe hozni a csatárokat. De tudtuk, hogy ezt erőltetik majd, így mindig volt legalább öt olyan emberem, aki várta ezeket a helyzeteket. A csata azonban legalább 180 perces, mi csak az első félidőt nyertük meg. A továbbjutás természetesen Torinóban dől el" - jelentette ki a spanyol fővárosban is egyre népszerűbb vezetőedző.

Kollégája, Fabio Capello sem bosszankodott a lefújás után, bár annak nem örült, hogy a hazaiak pontrúgásai rengeteg izgalmat okoztak Gianluigi Buffon kapuja előtt. "Vereséget szenvedtünk, de nem értünk el rossz eredményt. Időnként jól is futballoztunk, de bosszant, hogy a madridi pontrúgások rengeteg gondot okoztak. Szabadrúgásból kaptuk a gólt, s Samuel kapufát fejelt egy szöglet után. Pedig felhívtam a játékosok figyelmét arra, hogy a szokásosnál is jobban figyeljenek ezekben a helyzetekben" - értékelt a torinói tréner.

Capello hozzátette: döntő jelentősége volt Pavel Nedved fejsérülésének, hiszen a cseh játékmester kiválása miatt elveszítette legjobb szervezőjét a két évvel ezelőtti BL-döntős. "Sajnos a helyére beküldött Ruben Olivera nehezen melegedett be, sokáig nem tudta felvenni a mérkőzés ritmusát."

A hazaiak sem úszták meg veszteség nélkül a keddi kilencven percet, a jobbhátvéd Michel Salgado ugyanis térdsérülést szenvedett, két hónapig biztosan nem léphet pályára. A két hét múlva sorra kerülő visszavágón a közelmúlt Juventus-továbbjutást ígér: 2003-ban a BL elődöntőjében a Real Madrid 2-1-re nyert hazai pályán, de a második összecsapáson a torinóiak 3-1-es sikert ünnepelhettek.

A 89. percig úgy tűnt, hogy a londoni visszavágó már csak formalitás lesz, de Kolo Toure gólja azt jelenti, hogy a Bayern München "csak" 3-1-re győzte le az Arsenalt, így maradt remény az angolok számára.

"Szinte tökéletesen futballoztunk, csak 10 perccel nem vagyok elégedett. Magabiztosan győztünk, de a végén kapott gól még sok fájdalmat okozhat nekünk" - mondta röviden Felix Magath, a Bayern vezetőedzője.

A 2001-es BL-győztes bajorok gyakorlatilag a kezdést követően magukhoz ragadták, s a lefújásig ki sem engedték kezükből a kezdeményezést. A 4. percben a perui Claudio Pizarro használta ki Toure gyermeteg hibáját, majd az 58. percben is eredményes volt. A harmadik hazai találat a bosnyák Hasan Salihamidzic nevéhez fűződött.

"Keserűek vagyunk a szépítő gól miatt, de örömmel tölt el bennünket, hogy jól játszottunk. Kiváló helyzetből várjuk a második találkozót" - vélekedett a középpályás Torsten Frings.

"Visszanyertem a formámat, remélem, hogy Londonban is betalálok majd" - mondta Pizarro, aki a Borussia Dortmund elleni szombati bajnokin hosszú gólcsendet tört meg, előtte december közepén volt eredményes. "Az Arsenalt tisztelve utazunk Londonba, de a müncheni mérkőzést már senki sem veheti el tőlünk" - tette hozzá a perui támadó.

Sokan a Kahn-Lehmann párharc újabb, minden eddiginél fontosabb állomásaként várták a nyolcaddöntőt, de Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány szerint semmi sem dőlt el. "Olli előnyt szerzett, de csak olyan szempontból, hogy a Bayern nyert. Továbbra is nyitott a kérdés, a két kiváló kapus még számos bajnokin és nemzetközi mérkőzésen bizonyíthat. Sok ország irigyelhet bennünket a két remek hálóőr miatt" - jelentette ki a szakvezető a lefújás után.

Az Arsenal vezetőedzője, Arséne Wenger elkeseredett volt, pedig a bajnoki veretlenség október végi elvesztése óta "hozzászokhatott" ahhoz, hogy sztárjai csalódást okoznak. "Ez volt a leggyengébb teljesítményünk, amit valaha nyújtottunk a Bajnokok Ligájában. Csak a rúgott gól okoz némi örömöt, így még versenyben vagyunk a továbbjutásért." mondta a francia tréner.