Vágólapra másolva!
A Premier League újoncai közül a West Ham United számít a legpatinásabb klubnak, és a közelmúltban is a Kalapácsosok voltak a legsikeresebbek: 2003-as kiesésük előtt 12 évet töltöttek az élvonalban. A szakírók most is nekik adták a legnagyobb esélyt a bennmaradásra a friss feljutók közül, és a londoniak egyelőre nem is okoztak csalódást, hiszen hét forduló után a negyedik helyen álltak.

Amikor a West Ham United a 2002-2003-as idényben kiesett a legjobbak közül, olyan futballisták kergették a labdát az együttes színeiben, mint David James, Glen Johnson, Trevor Sinclair, Michael Carrick, Joe Cole, Jermaine Defoe, Lee Bowyer vagy Frédéric Kanouté, azaz mai ésszel felfoghatatlan, hogy ez a csapat miként végzett csak a 18. helyen a pontvadászatban. A Kalapácsosok tehát kiestek, és a fent említett labdarúgók egytől egyig elhagyták a klubot. A londoniakat ezzel együtt is biztos favoritnak tartották a feljutásra, de az elitbe való visszakerülés csak második nekifutásra sikerült, s nem sok híja volt annak, hogy még egy évig a másodosztályban ragadnak, hiszen a The Championshipben csak a hatodik helyen végeztek, így osztályozón keresztül harcolták ki a feljutást.

A WHU tehát visszakerült a legjobbak közé, de azt a szakvezető, Alan Pardew is érzékelte, hogy csapatot alaposan meg kell erősíteni, ha meg is akarja őrizni élvonalbeli tagságát. Noha a londoniak viszonylag kevés gólt kaptak az előző idényben (45 találkozón 56 alkalommal rezdült meg a hálójuk), az első új szerzemények a hátsó alakzatba érkeztek. A klub leigazolta a Manchester United északír válogatott kapusát, Roy Carrollt, akinek lejárt a szerződése a Vörös Ördögöknél, és Sir Alex Ferguson nem tartóztatta a hálóőrt. Rajta kívül még egy rutinos portás érkezett a csapathoz Shaka Hislop személyében, akit a Portsmouth FC engedett el - a trinidadi kapust régi ismerősként üdvözölték az Upton Parkban, hiszen korábban éveken keresztül védett ott. Ami a közvetlen védelmet a klub két walesi válogatott játékossal erősítette meg, akik egyaránt a másodosztályú Cardiff Citytől érkeztek: Danny Gabbidon és James Collins vételárát nem hozták nyilvánosságra, de mindketten hosszú távú szerződést kötöttek a Kalapácsosokkal, akárcsak a Charlton Athletic balhátvédje, Paul Konchesky, akiről viszont tudjuk, hogy mennyibe került: egészen pontosan 2,9 millió eurót fizettek érte.

Pardew természetesen a támadó részleget sem feledkezett meg, amit jól bizonyít az izraeli Yossi Benayoun megvétele: a Racing Santander támadó középpályását a nyáron állítólag a Liverpool FC is figyelte, de a játékmester végül a West Hamben kötött ki (3,6 millió euróért). A klub egy gólerős támadót is szeretett volna igazolni, azonban hiába tárgyaltak például az FC Portóval Benedict McCarthy szerződtetéséről, őt végül nem sikerült megszerezni, így "csak" két kölcsönjátékos érkezett ebbe a csapatrészbe a francia David Bellion (Manchester United) és Jérémie Aliadiere (Arsenal FC) személyében, akik egyelőre még nem tudtak bizonyítani a Premier League-ben. A csatársorban így továbbra is elsősorban a veterán Teddy Sheringhamtől várták a gólokat, és a közel 40 éves támadó nem is okozott csalódást: a nyitófordulóban a Blackburn Rovers ellen ő szerezte a Kalapácsosok első találatát, majd a negyedik körben a Bolton Wanderers ellen is eredményes volt.

Három mérkőzés után ötvenszázalékos mérleggel állt az együttes, és mivel a támadók közül Sheringhamen kívül senki sem volt eredményes (a másik két gólt a középpályás Nigel Reo-Coker és Matthew Etherington szerezte), ismét felerősödtek azok a hangok, hogy a csapatnak egy igazi gólvágóra lenne szüksége. Az Aston Villa ellen azonban az előző idényben a másodosztályban 22 találatot jegyzett Marlon Harewood mesterhármassal jelezte, hogy korai lenne őt leírni; a 25 éves csatár, aki a nyáron öt évvel meghosszabbította szerződését, a Fulham FC ellen is eredményes volt, és e két mérkőzésen a Kalapácsosok be is gyűjtötték a három pontot.

A West Ham híveinek tehát eddig nem lehet okuk a panaszra, és a korábban még a feljutás ellenére is sokat kritizált Pardew is hátradőlhet egy időre. A szakember egyébként máris megtalálta ideális kezdő tizenegyét, hiszen hat mérkőzés alatt mindössze kétszer változtatott csapatán: az első fordulóban még a skót Christian Dailly volt a jobbhátvéd, azóta azonban a cseh Tomás Repka szerepel ezen a poszton, a csatársorban pedig a hatodik fordulóban Sheringham pihenőt kapott, és a helyén Bobby Zamora jutott szóhoz. A Kalapácsosoknál a rutin és a fiatalság (előbbit Sheringham, Repka és Dailly, utóbbit pedig Anton Ferdinand, Mark Noble vagy Reo-Coker képviseli) megfelelő elegye meghozhatja az eredményt, vagyis a biztos bennmaradást.