Vágólapra másolva!
A listavezető Arsenal az utolsó pillanatban egyenlített hazai pályán a címvédő Manchester United ellen a Premier League 12. fordulójának nyitómérkőzésén. A döntetlennel az Ágyúsok megőrizték vezető helyüket a tabellán. A német bajnokságban ismét 0-0-ra végzett a Bayern, így előnye két pontra olvadt a Hamburggal szemben. A Hannover győzött, a csapat első gólját Huszti Szabolcs szerezte.

Nincs annál nagyobb rangadó, mint amikor az első és a második helyezett találkozik egymással, pláne ha Angliáról, s az Arsenal, illetve a Manchester United együtteséről van szó.

A két csapat ezúttal az Emirates-stadionban találkozott egymással, s a statisztikákból kiderült, több volt ez a csata holmi idénybeli összecsapásnál.

A Premier League történetében ugyanis ez a két csapat szerepelt eddig a legjobban: a Manchester United 375 mérkőzést nyert meg, összesen 1258 pontot, s kilenc bajnoki aranyérmet szerzett, míg az Ágyúsok 316 győzelem és 1107 pont mellett háromszor értek oda a dobogó tetejére.

A két szakvezető 34. egymás elleni mérkőzésére készült: Sir Alex Ferguson 11, Arséne Wenger 13 alkalommal vezette győzelemre csapatát, hét döntetlen mellett kétszer büntetőpárbaj döntött: a 2003-as Szuperkupát (Community Shield) a MU, a 2005-ös FA-kupát az Arsenal nyerte így.

A meccsen ráadásul a leggólerősebb (az Arsenal eddig 22-szer talált az ellenfelek kapujába), és a legjobb védelemmel rendelkező csapat (a MU 11 találkozón 4 gólt kapott csupán) csapott össze.

A mérkőzés első félidejében túlnyomórészt a mezőnymunka dominált. Félóra elteltével csak két Giggs-kísérletetet lehetett feljegyezni, előbb Cristiano Ronaldo jobb oldali középre adásakor előzte meg az elalvó Sagnát, de meglepetésében 3 méterről a jobb kapufa mellé pörgetett, majd 18 méterről tévesztett célt.

A 36. percben a Hleb akasztásáért (legalábbis a játékvezető szerint) megítélt szabadrúgást követően Gallas 8 méterről fejelhetett, Van der Sar bravúrral védett.

Amikor már a szünetre készült mindenki, megszerezte a vezetést a Manchester. Gyakorlatilag az első komoly akciót vezette a vendégcsapat, Cristiano Ronaldo jobbról, az alapvonaltól estében kotorta középre a labdát, a rövid saroknál érkező Rooney belepiszkált, a játékszer a menteni igyekvő Gallason is megpattanva vágódott a bal alsó sarokba (0-1).

Lendületesen jött ki az öltözőből az Arsenal, amely pillanatok alatt kiharcolta az egyenlítő találatot. A 48. percben egy gyors kontrát követően a középre emelt labdát Adebayor próbálta kapura gyötörni, Van der Sar merész kivetődéssel mentett, s talán azt is hitte a védelemmel egyetértésben, hogy a labda az alapvonalon túlra pattan. Nem így Sagna, aki estében jobbról még visszapiszkálta a labdát, pont az egyedül árválkodó Fabregas elé, aki könnyedén passzolt az üres kapu jobb alsó sarkába (1-1).

Az 59. percben ismét Fabregas villant, 19 méteres, lapos szabadrúgása meglepte Van der Sart, de kifogni nem tudott rajta.

Hatalmas tempót diktált a két fél, egyik oldalon Rooney hagyott ki helyzetet, a másik oldalon Rosicky távolról csavart a jobb sarok mellé. A 78. percben a csereként beálló Theo Walcott villant, 30 méterről kapura ívelt, Van der Sar a gólvonalig hátrálva tudta csak lehúzni a labdát.

A lendületben lévő hazaiakat a 82. percben újra megtörte a MU: Saha a bal oldali szögletzászlónál cselezgetett, váratlan megoldással kitűnő labdát tálat a lendületből érkező Evra elé, aki az ötös sarkáról, a kivetődő Almunia mellett középre adott, Cristiano Ronaldo számára csak az okozott nehézséget, hogy saját játékostársa, Rooney zavarta (1-2).

A 85. percben Eduardo da Silva balról adott középre, Adebayor elvétette, Evra viszont úgy meglepődött, hogy az ötösről majdnem saját kapujába helyezte a labdát.

A 92. percben góllá érett az Arsenal nyomása, egy óriási tűzijátékot követően Gallas éles szögből 7 méterről talált be a kapuba, igaz, a játékvezető csak másodpercekkel később jelezte a találatot, Van der Sar ugyanis a kapuban állva olyan gyorsan ütötte ki a labdát, hogy nem is lehetett észrevenni... (2-2).

A Chelsea 2-0-ra nyert a Wigan otthonában, a vendégek első találatát Frank Lampard szerezte, aki ezzel pontosan 100. alkalommal talált a hálóba a londoniak színeiben. A bűvöst határt korábban csak heten tudták elérni a klub történetében.

Juande Ramos, a Tottenham Hotspur új vezetőedzője bajnoki mérkőzésen ezúttal debütált csapata kispadján, s együttesével együtt egy ponttal távozott Middlesbrough-ból.

Premier League, 12. forduló:
Arsenal - Manchester United 2-2 (0-1)
gól:
Fabregas (48.), Gallas (91.), illetve Gallas (45., öngól), C. Ronaldo (82.)

Wigan Athletic - Chelsea 0-2 (0-2)
gól:
Lampard (11.), Belletti (18.)

Aston Villa - Derby County 2-0 (0-0)
gól:
Laursen (57.), Young (61.)

Everton - Birmingham City 3-1 (1-0)
gól:
Yakubu (10.), Carsley (90.), Vaughan (90.), illetve Kapo (80.)

Fulham - Reading 3-1 (1-0)
gól:
Davies (18.), Dempsey (72.), Healy (90.), illetve Doyle (54.)

Middlesbrough - Tottenham Hotspur 1-1 (0-1)
gól:
Young (52.), illetve Bent (35.)

Newcastle United - Portsmouth 1-4 (1-3)
gól:
Campbell (16., öngól), illetve Pamarot (8.), Mwaruwari (9.), Utaka (11.), Kranjcar (71.)

Blackburn Rovers - FC Liverpool 0-0