Vágólapra másolva!
Július 28-án, csütörtökön kerül sor Bicskei Bertalan búcsúztatására. Fia, Bicskei Balázs tájékoztatása szerint a szertartás 14.15-kor kezdődik a budapesti Farkasréti temetőben.

A magyar labdarúgás meghatározó személyisége, korábbi szövetségi kapitány súlyos betegség következtében, rövid szenvedés után, 66 éves korában hunyt el szombaton. Bicskei Bertalant a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti.

Emlékezés Bicskei Bertalanra

Egykori játékosai, kollégái így emlékeznek a kiváló szakemberre (az MLSZ.hu összeállítása).

Disztl Péter, volt válogatott játékos, aki Bicskei Bertalan kapitánykodása alatt a magyar csapat első számú kapusa volt: "Megdöbbentő a hír, még ha tudtuk is, hogy súlyos beteg. Nagyon sok szép emléket őrzök róla. Együtt kerültünk a Honvédhoz, és már az első évben kupadöntőt játszottunk, és bajnokságot nyertünk. A második évet is vele kezdtük el, és bár idény közben elhagyta a csapatot, abban a bajnoki- és kupagyőzelemben is vastagon benne volt a munkássága. Elképesztően felkészült szakember volt, de az eredményei önmagukért beszélnek. Mindketten kapusok voltunk, ezért jól megértettük egymást, és bár megvoltak a saját rigolyáink, emberileg és szakmailag is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Ezúton is szeretném kifejezni őszintén részvétemet a családtagoknak."

Sallói István sportvezető, aki Bicskei Bertalan második kapitánykodása idején a válogatott technikai vezetője volt: "Nagyrészt neki köszönhetem vezetői karrieremet, hiszen, miután hazatértem Izraelből, ő nevezett ki technikai igazgatónak a válogatott mellett. Nagyon jó viszonyban voltunk a magánéletben, de a munkában sohasem ismert barátságot. Jó kedélyű ember volt, a csapat körül mindig oldott volt a hangulat, de ha jöttek a meccsek, akkor mindenkitől megkövetelte a profi hozzáállást, azonnal leszúrta azt, aki nem tette tökéletesen a dolgát. Abszolút profizmus jellemezte. Élete volt a magyar labdarúgás, tevékenyen részt vett minden fórumán, vezetőként, edzőkét dolgozott, könyveket írt, vezette az UEFA-edzőképzést, és értékes szakmai anyagokat hagyott maga után az utókor számára, akár a könyveire, akár a dvd-ire gondolunk. Globálisan látta a labdarúgást, halálával egy rendkívüli szakembert vesztettünk el."

Dr. Szilágyi György, a válogatott orvosa, aki már Bicskei Bertalan idejében is ellátta ezt a feladatot: "Nehéz ilyenkor bármit mondani, hiszen nagyon jól ismertem, mindkét kapitánykodása alatt együtt dolgoztunk a válogatottnál. A kispad mindig lüktetett, amikor ő is ott ült, érezni lehetett a légkörben, hogy mennyire akarja a sikert. Racionális és következetes volt, megtisztelő feladat volt vele dolgozni. Kollégaként és barátként is gyászolom."

Pisont István szövetségi edző, aki az ifjúsági válogatottban, a Budapesti Honvédban, és a felnőtt válogatottban is Bicskei Bertalan játékosa volt: "Nagyon sokat köszönhetek neki, a vele való kapcsolatom szinte a teljes karrieremet meghatározta. Még egészen fiatalon, ifjúsági válogatottként kerültem hozzá, és ő segített abban is, hogy felkerülhettem Budapestre a Honvédhoz. Később, a felnőtt válogatottságaim idejében is sokat köszönhettem neki, nagyon jólesett, hogy amikor kikerültem Izraelbe, gyakran keresett, végig tartottuk a kapcsolatot. A válogatottban egy nagyon jó sorozatunk volt a kapitánysága alatt, akkor remek csapatot rakott össze. Később az edzőképzés vezetője volt, mikor én is az edzőtanfolyamot végeztem, de nemcsak szakmailag fűzött hozzá rengeteg szál, hiszen a rokonságomat is jól ismerte, még az esküvőmre is eljött, végig kölcsönös tisztelet jellemezte a kapcsolatunkat. Nagyszerű szakember vesztett vele a magyar labdarúgás."

Vincze István volt válogatott labdarúgó, aki kulcsjátékosa volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert együttesnek. "Nagyon megrázott a halála. Sokat köszönhettünk neki, és nagyon sokat kaptunk tőle. Ha munkáról volt szó, hihetetlenül kemény ember volt, sokat követelt, mindig száz százalékot várt el tőlünk, mind edzésen, mind a meccseken. Az ifjúsági Eb-győzelem indított el bennünket a pályán, ezután kerültünk be NB I-es csapatokba, és ezt nagyrészt neki köszönhetjük. Óriási veszteség a halála, főleg azok után, hogy nemrég veszítettük el egykori segítőjét, Piski Elemért is."

Dárdai Pál volt válogatott játékos, aki Bicskei Bertalannál került be a válogatottba: "Rendkívül alapos és szakmailag tökéletesen felkészült edző volt, taktikában és szervezésben sokat tanultam tőle. Az edzéseken kőkeményen megkövetelte a fegyelmet és a rendet, nála nem volt helye a lazításnak, egész pályafutása során maximalista volt a munkájában."