Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 48 csapatos mezőnyében az elmúlt idényhez hasonlóan – akkor a MOL Vidi menetelt a főtábláig – ismét van magyar csapat, ezúttal a Ferencváros várta a pénteki sorsolást Monte Carlóban. A Fradi végül a H csoportba került, a CSZKA Moszkva (orosz), a Ludogorec (bolgár), és az Espanyol (spanyol) társaságában. 

A zöld-fehérek 15 év után szerepelhetnek ismét a második számú európai kupasorozat csoportkörében, így mindenki nagy érdeklődéssel várta a pénteki monacói sorsolást.

A 48 induló együttest 12 darab négyes csoportba sorsolták. Egy ország két klubja nem kerülhetett egy csoportba, ahogy az orosz és ukrán csapatok sem. A csoportok első és második helyezettjei jutnak tovább, a Fradi az ősszel hat meccset biztosan játszhat majd.

A sorsolás előtt kiderült, hogy a 2018/19-es Európa-liga idény legjobb játékosa a belga Eden Hazard lett, aki a Chelsea együttesével nyerte meg a sorozatot, majd a támadó idén nyáron a Real Madridhoz igazolt.

A labdarúgó Európa-liga csoportkörének csapatbeosztása a kijelzőn az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA monacói sorsolásán 2019. augusztus 30-án Forrás: MTI/AP/Daniel Cole

A korábbi angol válogatott klasszis, Ashley Cole (2012-ben BL-győztes, 2013-ban Európa-liga nyertes volt), illetve az egykori 62-szeres portugál válogatott Paulo Ferreira (négy európai kupagyőzelme van) segédkezett a sorsolásban.

Az első kalapból sorsoltak először, így a negyedik körig kellett várni arra, hogy a Ferencváros milyen ellenfelekkel mérkőzhet meg az El-csoportkörben.

Végül a H csoportba került a magyar együttes, a CSZKA Moszkva (orosz), a Ludogorec (bolgár), és az Espanyol (spanyol) társaságában.

A bolgárokat az idei BL-selejtezőben kettős győzelemmel búcsúztatta Szergej Rebrov csapata.

Telek András (felső sorban balról a harmadik) ünnepel a Real Madrid elleni 1-1-es döntetlent követően Forrás: tempofradi.hu

„Az első gondolatom az volt, hogy az Espanyol és a CSZKA Moszkva erősebb, mint a Ferencváros. Ennek ellenére láttunk már csodát,

a Groupama Arénában pedig nem lesz könnyű dolga egyik csapatnak sem, így kis szerencsével akár a továbbjutás is meglehet.

Persze már az is nagy dolog, hogy bejutott a csoportkörbe a Fradi. Szerintem inkább előny, mint hátrány, hogy a Ludogorec együttesével nem is olyan régen találkozott a Ferencváros, mivel tudjuk a bolgár csapat gyengéit. Az FTC jobb csapat, sikerült őket kiverni a BL-ben, reméljük, hogy a csoportban is mögöttünk végeznek majd" – mondta Telek András, a zöld-fehér csapat korábbi védője az Origónak, aki az FTC-vel szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében is.

Dibusz Dénes sajnálja, hogy nem kaptak igazi topcsapatot Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Természetesen figyeltem az eseményeket.

Azt sajnálom, hogy egy igazi nagy sztárcsapatot nem kaptunk, de persze azt is hozzá kell tenni, hogy így is mindhárom ellenfél nagyon erős.

Ezzel együtt úgy látom, nincs egy kiemelkedő csapat ebben a csoportban. Az biztos, hogy a bolgárokat fűti a visszavágás vágya, nekünk viszont van két jó emlékünk róluk, ami jelenthet pluszt. Az Espanyol meccseit pedig hétről hétre követhetjük a spanyol bajnokságban. Jobban szem előtt vannak. A CSZKA az elmúlt években többször megmutatta, hogy a topcsapatoknak is komoly ellenfele tud lenni. Nem véletlen, hogy őket sorsolták az első kalapból. Ebben a csoportban reális cél, hogy pontokat szerezzünk az ellenfeleinkkel szemben - nyilatkozta Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a Fradi Médiának.

Dragóner Attila (balra) szép sikereket ért el a Fradival Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Először visszatekintenék a Ferencváros eddigi szereplésére. A négy párharc alatt is látszott az a tudatosság a csapat játékán, amellyel el lehet jutni idáig. Néha akadozott a játék, de végül sikerre vezetett, ezt jól mutatja, hogy nyolc meccsből egyet vesztett el a Fradi. Persze az fájó volt, de látszott, mit szeretne játszani a csapat. Érdekes, hogy megint összesorsolták a Fradit a Ludogoreccel, de azokból a meccsekből már nem lehet kiindulni. A bolgár együttest minden bizonnyal fűti majd a visszavágási vágy. Az oroszok borzasztóan erősek fizikálisan, a spanyolok meg amellett, hogy erősek, még technikásak is. Fontos lehet, hogy melyik csapatnak milyen hosszú a kispadja, ki tudja jobban kezelni a heti kétmeccses ritmust, esetleg melyik csapat áldozza be a hétvégi bajnokiját a jó nemzetközi szereplés érdekében. Abban biztos vagyok, hogy lesz meglepetés a csoportban, ahogy tavaly a Vidi csoportjában is volt.

Nyugodtan és bátran lehet focizni, a ferencvárosi szurkolókat ki kell szolgálni. Reális esély lehet akár a továbbjutásra is,

de ehhez az kell, hogy a ki nem kényszerített hibákat – amelyek az első nyolc meccsen is voltak – a nullára kell redukálni" – mondta a Fradi korábbi legendás védője, Dragóner Attila az Origónak.

H csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)
Ludogorec (bolgár)
Espanyol (spanyol)
Ferencváros

A három magyar futballistát, Holender Filipet, Kecskés Ákost és Vécsei Bálintot foglalkoztató FC Lugano együttesére "hideg" túrák várnak az Európa-ligában: a svájci együttes a pénteki monacói sorsoláson Kádár Tamás csapatával, az ukrán Dinamo Kijevvel, illetve a dán FC Köbenhavn és a svéd Malmö FF gárdájával került a B csoportba.

Holman Dávid és Guzmics Richárd együttese, a szlovák Slovan Bratislava a török Besiktas, a portugál Braga és az angol Wolverhampton Wanderers csapatával találkozik a csoportkörben.

További csoportok:

A: Sevilla, APOEL, Qarabag, Dudelange
B: Dinamo Kijev, Koppenhága, Malmö, Lugano
C: Basel, Krasnodar, Getafe, Trabzonspor
D: Sporting, PSV, Rosenborg, Linz
E: Lazio, Celtic, Rennes, Kolozsvár
F: Arsenal, Frankfurt, Liege, Vitoria
G: Porto, Young Boys, Feyenoord, Rangers
I: Wolfsburg, Gent, Saint-Etienne, Olexandrija
J: AS Roma, Mönchengladbach, Istambul, Wolfsberger
K: Besiktas, Braga, Wolverhampton, Slovan Bratislava
L: Manchester United, Asztana, Partizan, Alkmaar

Az első fordulót szeptember 19-én, az utolsót december 12-én rendezik, valamennyi játéknap csütörtökre esik.

Íme a teljes menetrend:

1. forduló: szeptember 19.
2. forduló: október 3.
3. forduló: október 24.
4. forduló: november 7.
5. forduló: november 28.
6. forduló: december 12.

A döntőt a lengyelországi Gdansk városában rendezik majd 2020 május 27-én.