Lemondott a Barcelona elnöke és teljes elnöksége

Horizontal FOOTBALL HEADSHOT PRESS CONFERENCE
Barcelona's president Josep Maria Bartomeu holds a press conference at the Camp Nou stadium in Barcelona on July 5, 2019. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este azonnali hatállyal lemondott Josep María Bartomeu, az FC Barcelona elnöke, valamint vele együtt a katalán klub teljes elnöksége.

A klubvezetés azt követően hozta meg a döntést, hogy a katalán kormányzat (Generalitat) nem járult hozzá, hogy "egészségügyi vészhelyzet"-re hivatkozva elhalasszák a november 1-2-re kiírt elnökválasztást, írja a Mundo Deportivo című barcelonai lap online kiadása.

Az igazgatótanács tagjai kedden reggel kapták meg a tartományi kormányzat levelét, amelyben tudatták a klubbal, hogy nem látnak "jogi akadályokat a bizalmatlansági szavazás megtartására, amennyiben a szervezeti jegyzőkönyv tartalmazza azokat a követelményeket, amelyeket a PROCICAT technikai csoport az október 21-én tartott ülésen bemutatott ".

Josep María Bartomeu elnök (képünkön) és a teljes klubvezetés beadta a lemondását Forrás: AFP/Lluis Gene

A kormány válasza egyértelmű a klub azon szándékának elutasítását jelentette, hogy az „egészségügyi okok"-ból elhalassza a választást. A klub azzal érvelt, hogy a járványhelyzet miatt indokolt a "decentralizált szavazás", azaz nem klub központjában adják le a voksukat a szavazásra jogosultak, hanem több előre kijelölt helyszínen (ezek közül 13 Katalóniában, 7 Spanyolország többi részén, 1 pedig Andorrában van), és ezek még nem állnak készen, ezért kértek két hét haladékot. Csakhogy a PROCICAT nevű csoport úgy találta, hogy minden adott a "decentralizált szavazás" biztonságos lebonyolításához.

A döntés érdekessége, hogy a Generalitat nem írta le konkrétan, hogy a szavazást meg kell tartani november 1-2-án, Bartomeu és az igazgatótanács azonban attól tartott, hogy törvénysértést követ el, ha nem kerül sor a bizalmatlansági szavazásra az előre kijelölt napokon. Ugyanakkor továbbra is fenntartják, hogy logisztikailag lehetetlen kivitelezni a vasárnapi és hétfői voksolást. A lemondás, mint azt a Mundo Deportivo írja, a levél kézhezvételétől kezdve a levegőben lógott, végül estére kapta meg az igazgatóság többségének támogatását.