A Fradi-szurkolók a világ végére is elkísérik a Ferencvárost

Fradi, Monaco, EL
Ferencvaros' players celebrate with their supporters after winning the UEFA Europa League Group H group stage football match between AS Monaco and Ferencvaros TC at the Louis II Stadium (Stade Louis II) in the Principality of Monaco on September 15, 2022. (Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este ötödik alkalommal lép pályára a Konferencia-ligában. Három idegenbeli fellépése közül biztos, hogy a Csukaricski elleni igényli a legnagyobb áldozatot a drukkerektől. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Lesznicából.

A FRADI MINDENHOL OTTHON VAN

Nyugalom, nem kezdünk el "jó drukker, rossz drukker"-t játszani, elvégre tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindenhova elkíséri a Fradit annak európai kupamenetelései során. Vagy megengedhetné, de közbeszól a család, a munkahely, illetve lehet ezer egyéb oka annak, hogy nem sül meg Kazahsztánban, vagy nem didereg Torinóban.

A Fradi-tábor szurkolását köszöni meg a csapat az AS Monaco otthonában aratott 1-0-s győzelem után a 2022-23-as Európa-liga-szezonban Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Szerző a második idényben követi a Fradit az európai kupákban, és már többször rácsodálkozott, hogy milyen fanatikus drukkerei vannak a zöld-fehér csapatnak. Jó, ez sem a spanyol viasz felfedezése, ennek megállapításához elég kimenni egy szimpla bajnokira a Groupama Arénába. Az még nem volt meglepő, hogy közel kétezren tartottak a csapattal Pozsonyba a Slovan elleni csatára. Az sem meglepő, hogy Firenzét gyakorlatilag elfoglalták a Fradi-drukkerek.

Az is érthető, hogy több százan vállalták a Crvena zvezda elleni meccsre az utazást, elvégre Belgrád a szomszédban van,

míg a Monacóban a helyieket rémisztgető (jelzem, semmi nem történt, csak sokan voltak a Fradisták és irtó hangosak) jó 800 drukker sem akkora világ csodája.

Viszont voltak Fradisták Dublinban a Shamrock, Vilniusban a Zalgiris, és ezernél is többen a Genk otthonában, pedig utóbbi két helyre már nem volt annyira egyszerű eljutni. És lesznek Fradisták Leszkovacban, Szerbia dél-keleti csücskében, hogy a Csukaricski ellen győzelembe hajszolják Dibuszékat.

A belgrádi Csukaricski ugyanis saját pályája alkalmatlansága miatt kénytelen a fővárostól mintegy 270 kilométerre lévő Leszkovacban pályára lépni.

ÉPPEN ITT VOLT MÁR AZ IDEJE

Ahol komoly csapat ugyan nincs, szép új stadion viszont van. Alekszandar Pesics, a Fradi csatára is, aki a közeli nagyvárosból, Nisből származik, csodálkozva kérdezte, hogy tudjuk-e, hogy ez egy harmadosztályú csapat otthona? Igen, tudtuk, hogy a GFK Dubocsica a harmadosztályban játszik, de, ahogy Dejan Sztankovics is mondta:

és ő maga egyáltalán nem bánja, hogy a fővárostól távolabb is lehet nemzetközi szintű mérkőzéseket rendezni.

A Dubocsica Stadion homlokzata Forrás: Origo

NEM LESZKOVAC A VILÁG KÖZEPE

Az viszont ettől függetlenül is tény, hogy Leszkovacba elzarándokolni igazi kaland a kihívást kereső drukkerek számára. A 140 ezres város Budapesttől az Újvidék, Belgrád, Nis autópályán is kb. 650 kilométer, a szerb pályákon megszokott fizetőkapukkal és szívesen traffipaxozó rendőrökkel gazdagon díszítve. Nis sem egy matyó hímzés, bár a városnak legalább van számottevő középkori öröksége és épített műemléke, de Leszkovac tényleg a világ vége, ahol annyira nincs semmi, hogy azt is nagyítóval kell keresni. A háromtornyú ortodox Szentháromság székesegyházon, és a török hódoltság utolsó évtizedeiben, a 19. század elején épült valóban érdekes ún. titkos templommal gyorsan a lista végére értünk.

A Dubocsica Stadion belülről a Csukaricski - Genk Konferencia-liga-meccsen Forrás: Belga via AFP/Milan Rasic

A Fradi sajtótájékoztatója után, szerdán 17 óra körül szinte korom sötét volt a stadion környékén, ami természetesen Leszkovac szélén van, hogy még ridegebb legyen a hangulat az esős hidegben. Viszont legalább a szállás olcsó annak, aki nem akar éjfélkor a dél-szerb éjszakában kacskaringózni (bár az észak-déli irányban az országot átszelő autópálya Leszkovac mellett vezet Szkopje irányába), az már 7 ezer forinttól talál szállást a népszerű szállásfoglaló oldalakon.