Vágólapra másolva!
Még egy évvel ezelőtt sem gondolta szinte senki, hogy 2023 novemberében a Budapest Honvédot a kiesés veszélye fenyegeti – az NB III-ba! Márpedig ez történt: a kispestiek szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy legyőzték a Vasast az élvonalban, most a másodosztályban szenvedtek súlyos vereséget Angyalföldön, így két pontra vannak a kieséstől, miközben tizenötre a feljutástól. A klublegenda Djordje Kamber két meccset kapott a kispadon, hogy próbáljon javítani, de a problémák csak nőttek. Vajon az új vezetőedző, Csertői Aurél megoldást jelent a nagy bajban lévő, 14-szeres magyar bajnok, 8-szoros kupagyőztes fővárosi együttes számára?

Hiába reménykedtek abban a Budapest Honvéd szurkolói, hogy a 2017-es bajnoki címet további sok hasonlóan szép eredmény követi, azóta meg sem közelítette ezt a helyezést a klub, és úgy tűnik, a folytatásban sem fogja. Marco Rossi az NB I megnyerése után távozott a kispestiektől,

az azóta eltelt 6,5 évben összesen 12 különböző vezetőedző ült a csapat kispadján

– ha valaki csak ezt az adatot látja, az is érezheti, hogy vannak problémák a piros-feketéknél. A legtovább, másfél évig Supka Attila bírta, ám az új tulajdonos elküldte őt, azóta pedig mindenki legfeljebb egy évig mondhatta magát vezetőedzőnek.

Supka Attila megközelítette Rossi sikereit, de ez sem volt elég az új tulajdonosnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bajnoki címet követően ugyan még két negyedik és egy ötödik hely (valamint egy kupagyőzelem) következett, ám a koronavírus-járvány tetőzésével egy időben végképp elkezdődött a formahanyatlás. 2021-ben az utolsó előtti fordulóban biztosította a bennmaradását a csapat, 2022-ben már az utolsó játéknapon is izgulnia kellett Felcsúton, idén tavasszal viszont ugyanúgy a Puskás Akadémia otthonából már rendkívül csalódottan távoztak a szurkolók.

A megmaradt apró reménysugár is elszállt

Nem mindenki volt azonban teljesen elkeseredve, hiszen a szurkolók és a klublegendák közül is többen gondolták, hogy ez akár segíthet is a csapaton. A másodosztályba történő kiesés ugyanis azt jelentette, hogy a külföldi játékosok távoznak Kispestről, a kölcsönből visszatérő és a Honvéd akadémiájáról kikerülő magyar fiatalok pedig egyre jobban a középpontba kerülnek, és felfrissíthetik a csapatot az elmúlt évek szenvedése után. Ráadásul a múlt is a Honvéd mellett szólt: az eddigi egyetlen másodosztályú idényét óriási fölénnyel nyerte meg,

a 2003-04-es NB II-ben 34 meccs alatt 75 pontot és ugyanennyi gólt szerezve, a második Vasas előtt 13 pontos előnnyel lett bajnok, így tükörsimán feljutott a 2004-től 16 csapatosra növelt élvonalba.

Ráadásul abban a szezonban másodosztályúként a Magyar Kupában is döntőt játszhatott a klub. A kispesti szurkolók abban reménykedhettek, hogy 20 évvel később a történelem ismétli önmagát, és a mélypont után újabb felemelkedés következik a legendás klub történetében.

Teljesen le voltak törve a Honvéd játékosai és szurkolói az élvonalbeli búcsú után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nos, az már most bebizonyosodott, hogy ez nem így lesz, vagy legalábbis nem azonnal. Dean Klafuric a kispadról,

26(!) játékos – köztük a tavaly 13 bajnoki gólig jutó Nenad Lukics – pedig a kispesti keretből távozott.

A helyükre viszont érkezett az utánpótlásból Pinezits Máté vezetőedzőnek, mellette pedig 10 focista, köztük a korábbi válogatott Holman Dávid vagy a Zalaegerszeggel kupagyőztes Kálnoki-Kis Dávid. A felforgatott, megfiatalított, és teljesen magyarosított (Ivan Lovric és Tomás Tujvel is rendelkezik magyar útlevéllel) csapat a változások ellenére az NB II egyik legnagyobb esélyese volt a szezon előtt a Vasas és a Győr mellett. Ám amíg a másik két klub ezt be is bizonyítja, addig Kispesten csak nőttek a gondok.

Csákváron győzelemmel kezdte a csapat az NB II-t, de az első hazai meccsen rögtön kikapott a Kozármislenytől, hat forduló után pedig mindössze 7 ponttal állt az együttes. Aztán hiába jött egy Győr elleni bravúros, 92. percben kiharcolt siker, a szeptemberi válogatott szünetet követő három meccsen összesen két pontot gyűjtött a Honvéd. A Mosonmagyaróvár ellen még javított a csapat, de a pécsi döntetlen és a hazai, Kazincbarcika elleni vereség után megelégelte a vezetőség Pinezits Máté és asszisztense munkáját.

Kamber lehetett volna a megmentő

A Honvéd a 13. forduló után csak a 11. helyen állt, 4 győzelemmel, 4 döntetlennel és 5 vereséggel, amikor megbízott edzőként Djordje Kambert, segítőjeként pedig Takács Lászlót nevezték ki. Kamber 2008-ban érkezett Magyarországra, ahol a Diósgyőr, a Zalaegerszeg és a Győr csapatában játszott, mielőtt 2015-ben a Honvédhoz került.

A 2021-es visszavonulásáig aktív részese volt a Honvéd sikeres és kevésbé sikeres éveinek,

majd a klub második csapatának játékos-edzője lett; 2022-től pedig az NB I-es keretnél kapott asszisztens edzői feladatokat. Utóbbi pozíciót tavasszal az akkor másodosztályú Dorognál, de az őszt ismét Kispesten töltötte, és így vállalta el a megbízott vezetőedzői posztot.

Djordje Kamber rögtön két nehéz meccsel mutatkozott be a Budapest Honvéd megbízott vezetőedzőjeként Forrás: MTI/Illyés Tibor

Első meccse rögtön egy Magyar Kupa-találkozó volt, méghozzá hazai pályán, az élvonalban második Paks ellen.

A kispestiek Kamberrel a kispadon a legjobb szezonbeli játékukat nyújtották,

és noha így is búcsúztak a sorozattól a büntetőpárbajt követően, a szurkolók elégedettek lehettek a szerb-bosnyák-magyar tréner bemutatkozásával és azzal a harciassággal és mentalitással, ami anno az egykori védőre is jellemző volt. Majd hétfőn jött Kamber első bajnokija, ami szintén nem tűnt egy egyszerű feladatnak.

Az ellenfél a szintén tavasszal kiesett Vasas volt, akit az előző idényben mind a három NB I-es meccsükön legyőzött a kispesti gárda.

Köztük volt a szinte napra pontosan egy évvel a mostani találkozót megelőző meccs is, amelyet a 15. fordulóban 2-0-ra nyert a Honvéd, és amellyel akkor ugyanannyi ponttal állt a csapat, mint a nyolcadik Fehérvár. A 2022-23-as idényben az a kilenc elvesztett pont nagyon hiányzott a Vasasnak a bennmaradáshoz, ellenben a három győzelem sem segített benntartani a kispestieket – nagyon fűtötte tehát a hazaiakat a visszavágás vágya úgy is, hogy egy éve az MK-ban éppen az angyalföldiek ejtették ki a Honvédot.

Hogy ez a vágy is közrejátszott, vagy szimplán a két csapat között ekkora a különbség, az kérdés, mindenesetre egy percig nem forgott veszélyben a Vasas győzelme. Az első félidőben még úgy-ahogy tartotta magát a harciasságát a Paks elleni meccshez képest kevésbé mutató Honvéd, a második játékrész elején megszerezték a vezetést a hazaiak, onnantól pedig csak a győzelem mértéke volt kérdés.

Végül 3-0 lett a vége, amivel a tabellán 13. kispestiek két pontra vannak a kieséstől, miközben tizenötre a feljutástól.

A meccs után Kamber a frissesség hiányát hangsúlyozta, Kálnoki-Kis szerint viszont senki nem panaszkodott a szünetben a fizikai állapotára, a csapatkapitány ehelyett a folyamatosan mutatott hibákat és a játékosok felelősségét emelte ki.

Kálnoki-Kis Dávid (középen) önkritikusan értékelt a Vasas elleni vereség után Forrás: Balogh Dávid/honvedfc.hu

„Mindenben fejlődünk kell, ha nem kéne mindenben, nem így állnánk. Amikor ideérkeztem, úgy tűnt a feljutásért fogunk harcolni.

Előre kell nézni és dolgozni kell, mert más nem oldja meg helyettünk. Edző ide, edző oda, a játékosoknak ebben óriási felelőssége van" – mondta az újabb vereség után Kálnoki-Kis Dávid.

Akikre biztosan nem lehet panasz, azok a Honvéd szurkolói. A több száz kispesti drukker a teljes mérkőzésen leszurkolta az angyalföldieket, akik csodálva nézték az ellenfél táborát, akik a csapatukat a meccs után is hosszú percekig biztatták.

Még a Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyert, már Vasasban játszó Baráth Botond is odament a szurkolókhoz, hogy elismerje a teljesítményüket, és sok sikert kívánjon nekik.

Mert utóbbi bizony már rájuk fér. A játékosállomány erőssége, a hagyományok és a szurkolásuk alapján pedig meg is érdemelnék.

A találgatás után jött a válasz: Csertői Aurél

A saját jövőjéről Kamber már a Vasas elleni találkozó után is határozottan kijelentette, hogy biztosan nem ő lesz a csapat új edzője, hanem csak ideiglenesen ült le a kispadra, így aztán a szurkolók a Paks ellen mutatott Kamber-féle játékot egyedinek gondolhatták, és elkezdhettek találgatni. Máté Csaba? Esetleg Pisont István? Nos, már a hét elején a leghangosabban őt suttogták: Csertői Aurél.

A hivatalos bejelentés szerdán még nem történt meg, aznap már a kispestieket 1998-tól 1999-ig játékosként erősítő Csertői edzette a csapatot, Kamber és Takács pedig segítette az ő munkáját.

Az 58 éves szakember edzői pályafutása legnagyobb sikerét 2006-ban a Fehérvárral érte el, amellyel megnyerte a Magyar Kupát.

Az NB I-ben háromszor ért el harmadik helyezést, a Fehérvárral, a Haladással és az ETO FC Győrrel. Csertői Aurél irányította a Sopront, a Kecskemétet, a Tatabányát és a Paksot is, legutóbb pedig a Gyirmótot vezette, 2019 és 2023 között. Utóbbi együttest 2021-ben az élvonalba segítette, onnan azonban rögtön visszaesett az NB II-be. A 2017-18-as bajnoki szezonban az MLSZ Rangadó Díjátadó Gálán

megkapta az Év edzője díjat az akkor 7. helyen záró, kizárólag magyar játékosokkal szereplő Paks trénereként.

Csertői Aurél, a Paks vezetőedzőjeként átvehette az Év edzője díjat 2018-ban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csertői tehát tudja, hogyan kell kezelni egy csupa magyar játékosokból álló klubot, tudja, hogyan kell feljutni a másodosztályba, és egyáltalán tudja, hogy egy gyenge formában lévő csapatot hogy kell felemelni a rossz helyzetből.

„Olyan edzőt kerestünk, aki jellemzően hosszabb ideig dolgozott egy-egy klubnál, hiszen ez stabil személyiségre utal, nekünk pedig

A klub stratégiája az edzőváltás ellenére sem változik, Csertői Auréllal szemben is elvárás a fiatalok beépítése" – mondta Kun Gergely ügyvezető az új edző kinevezésekor.

„Tudom, hogy ez egy kemény feladat, de nincs nyafogás, most ez a szituációt kell megoldani. Elsőként remélem, hogy az évből hátralevő négy meccsből kihozzuk a maximumot, ami megelégedéssel tölt el minket, a klubot, a szurkolókat.

– ezek voltak Csertői első szavai a Honvéd edzőjeként. – A Honvéd egy tradicionális egyesület, egy komoly brand, jelentős közönséggel, így még nagyobbak a követelmények,

Csertői pedig rögtön egy kiesési rangadón mutatkozhat be a kispadon, hiszen

a Honvéd legközelebb vasárnap, az utolsó előtti helyen álló Ajka ellen lép pályára a Bozsik Arénában.

Az egykori játékos pedig rögtön megmutathatja a kiéhezett szurkolóknak, hogy ő kirángatja a kispesti együttest a gödörből. Nem lesz egyszerű, de bőven van hasonlóakban tapasztalata a 20 év alatt elért 374 NB I-es és 124 NB II-es meccsével a háta mögött, és a szerencséje, hogy ennél mélyebbre már nem nagyon süllyesztheti a csapatot...