Megalázták a Bayern Münchent az év legfontosabb meccsén

A csereként beállt Thomas Müller sem tudott segíteni a Bayern München vergődésén
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Szombat este a német labdarúgó-bajnokság 21. fordulójának szuperrangóján a rekordbajnok Bayern München 3-0-ra kikapott listavezető Bayer Leverkusen otthonában, ezzel Xabi Alonso együttese öt pontra növelte az előnyét a Bundesligában a Bayern előtt.

Furcsa bajnoki döntőről beszélni a 21. fordulóban, hiszen a Bayer 04 Leverkusen-Bayern München szuperrangadó lefújása után még 13-13 meccset játszik mindkét csapat, vagyis 39-39 pontot szerezhet. Viszont ha a tabellára néz valaki, akkor azt látja, hogy a nagy csata előtt a hazai gárda 52 ponttal büszkélkedhet, a vendég 50-el, míg a harmadik helyezett, Stuttgartnak 40 van. Kizárt, hogy ne ezen két gárda közül kerüljön ki a bajnok.

Xabi Alonso (jobbra) elképesztő munkát végez a Leverkusen csapatánál
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Xabi Alonso által irányított Leverkusen nagyszerű szezont fut, ugyanis nem csak a Bundesligát vezeti veretlenül, hanem az idei szezonban még egyik versenysorozatban sem talált legyőzőre. A gyógyszergyári csapat nagy lehetőség előtt állt, mert egy sikerrel öt pontra növelhette volna az előnyét az elmúlt 11 idényben aranyérmes müncheni együttessel szemben.

A bajor sztárcsapatot - amelynek Lőw Zsolt a másodedzője - az elmúlt hónapokban sérüléshullám sújtotta, a védelemből sokan kidőltek, mások pedig az Ázsiában és Afrikában zajló kontinenstornára utaztak el válogatottbeli kötelezettségeik miatt. Néhány hiányzója a Leverkusennek is lesz, ráadásul a Bayer fáradtabban is érkezik a rangadóra, kedd este ugyanis a Német Kupa negyeddöntőjében kellett pályára lépnie, és fordulatos mérkőzésen 3-2-re verte a Stuttgartot Jonathan Tah 90. percben szerzett góljával.

Ezúttal sem maradt el a meccs előtti dobálózás
Fotó: AFP

A találkozó már a megszokottnak mondható késéssel kezdődött, ugyanis a liga ellen hetek óta tiltakozó szurkolók ezúttal teniszlabdákat és csokipénzeket dobáltak a pályára a kezdő sípszó előtt. 

A találkozón a bajor csapat játszott mezőnyfölényben, de Thomas Tuchel együttese semmiféle veszélyt nem jelentette a Leverkusen kapujára. 

Xabi Alonso csapata aztán átvette az irányítást, és a 18. percben egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést.

 Egy bedobás előtt elaludt a Bayern München védelme, így a bal oldalon felfutó Robert Andrich tisztán kaphatta a labdát, amit nagy erővel belőtt a kapu elé, a hosszún érkező Josip Stanisic pedig az üres kapuba passzolt. 

A Bayern Münchentől érkező  Josip Stanisic nem ünnepelte a gólját volt csapata ellen
Fotó: AFP

A münchenieket megzavarta a hazaiak gólja, akik a 23. percben kis híján növelni tudták az előnyüket. Alejandro Grimaldo jobb oldali szögletére a német válogatott Jonathan Tah robbant be, a közeli fejesét azonban Manuel Neuer óriási bravúrral kiszedte a léc alól. 

A folytatásban a Leverkusen remekül futballozott, míg a Bayern München teljesen formán kívül játszott. Az első félidőben a Leverkusen nyolcszor lőtt kapura, míg a Bayern München csak egyszer próbálkozott, de veszélyt az az egy kísérlet sem jelentett. A 42. percben újabb nagy helyzetet hagyott ki a Leverkusen. A félpályáról kilépő Amine Adli kerülhetett volna ziccerbe, rávezette a labdát Manuel Neuerre, de addig totojázott, amíg a hátrasprintelő Dayot Upamecano utolérte, és elpiszkálta a labdát a lábáról. 

A második félidőt a Leverkusen kezdte jobban, a 49. percben pedig hatalmas bajba került a Bayern München. 

Egy gyönyörű támadás végén a bal szélen felfutó Alejandro Grimaldo kényszerítőzött Nathan Tellával, a spanyol játékos helyzetbe került, és éles szögből bődületesen nagy gólt lőtt a rövid felső sarokba.

Alejandro Grimaldo esélyt sem adott Manuel Neuernek
Fotó: AFP

A folytatásban a Bayern München mindent egy lapra feltéve elkezdett rohamozni, de Thomas Tuchel csapata hiába birtokolta többet a labdát, rendkívül ötlettelenül játszott, a Leverkusen finn kapusának, Lukas Hradeckynek pedig nem is kellett komolyat védenie a meccsen.  

A 89. percben lezárhatta volna a meccset a Leverkusen.

 A csereként beállt Jeremie Frimpong kapott egy átadást, betört a tizenhatoson belülre, majd hat méterről megcélozta a rövid alsót, de a labdája a bal kapufán csattant. 

A kimaradt helyzetnek nem lett következménye, mert a Bayern München annyira borzalmasan futballozott ezen a meccsen, hogy akkor sem lőtt volna gólt, hogy ha reggelig tart a mérkőzés. 

A 95. percben aztán a bajorok megkapták az utolsó tőrdöfést. 

A vendégek kapusa, a világbajnok Manuel Neuer is felment, hogy gólt fejelhessen egy szöglet után, azonban a labda a hazaiaké lett, a villámgyors Jeremie Frimpong pedig átzakatolt a pályán, majd 30 méterről az üres kapuba lőtt

A Bayer Leverkusen teljesen megérdemelt győzelmet aratott, és öt pontra növelte az előnyét a tabella élén a Bayern München előtt. 

Bundesliga, 21. forduló:
Bayer Leverkusen-Bayern München 3-0 (1-0)
gólszerzők: Stanisic (18.), Grimaldo (50.), Frimpong (90+5.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 33 27 0 6 87-23 64 87
GY
D
D
GY
GY
I
2.
Bayern München 33 23 7 3 92-41 51 72
GY
GY
GY
V
GY
I
3.
VfB Stuttgart 33 22 7 4 74-39 35 70
GY
V
D
GY
GY
I
4.
RB Leipzig 33 19 7 7 75-37 38 64
GY
GY
GY
D
D
I
5.
Borussia Dortmund 33 17 7 9 64-43 21 60
GY
D
V
GY
V
I
6.
Eintracht Frankfurt 33 11 9 13 49-48 1 46
V
GY
V
V
D
I
7.
Hoffenheim 33 12 14 7 62-64 -2 43
V
GY
V
D
GY
I
8.
Freiburg 33 11 13 9 44-56 -12 42
GY
D
V
D
D
I
9.
Werder Bremen 33 10 14 9 44-53 -9 39
V
GY
GY
D
D
I
10.
FC Heidenheim 33 9 12 12 46-54 -8 39
D
V
GY
D
D
I
Teljes lista