Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
A Dinamo Moszkva számára egy döntetlen is elég lett volna ahhoz, hogy 1976 után ismét megnyerje az orosz labdarúgó-bajnokságot. Dzsudzsák Balázs korábbi csapata végül csak harmadikként zárta a Premjer Ligát.

A magyar válogatottsági rekorder, Dzsudzsák Balázs 2012 és 2015 között összesen 112 mérkőzésen lépett pályára a Dinamo Moszkva csapatában, amely szombaton az elmúlt 48 év legnagyobb sikeréért küzdött. A moszkvai klub ugyanis a szovjet bajnokságot hiába nyerte meg 11-szer, az orosz Premjer Ligát sosem tudta, és 1976 óta vár egy bajnoki címre. A szombati utolsó, 30. fordulóban az FK Krasznodar otthonában lépett pályára a Dinamo, amely egy döntetlennel már bebiztosította volna az elsőségét. 

Zenit Szentpétervár, Dinamo Moszkva, orosz foci, orosz bajnokság, Premjer Liga
A Dinamo Moszkva (fehérben) elbukott, a Zenit lett az orosz bajnok
Fotó: NurPhoto via AFP/Mike Kireev/NurPhoto

A játéknap előtt ugyanis így állt a tabella élmezőnye: 

1. Dinamo Moszkva 56 pont, 2. Zenit Szentpétervár 54 pont, 3. Krasznodar 53 pont, 4. Lokomotiv Moszkva 50 pont, 5. Szpartak Moszkva 49 pont.

Elbukta az első és a második helyet is a Dinamo Moszkva

Az orosz fociligában azonos pontszám esetén az egymás elleni mérkőzések eredménye dönt, így a Dinamónak a Zenit elleni jobb mérlege miatt egy pont is elég lett volna. Ám a fővárosiak a Krasznodar otthonában egygólos vereséget szenvedtek, Jhon Cordoba 52. percben szerzett góljával. A hajrában hiába próbálkozott a Dinamo, nem tudott betalálni, és a végén emberhátrányba is került a csapat. Ezzel eldőlt, hogy a Dinamo nem lehet bajnok, ugyanis a Krasznodar a jobb egymás elleni mérleg miatt biztos volt, hogy előttük végez.

Ráadásul a Dinamo Moszkva az ezüstéremről is lecsúszott, a Krasznodar pedig nem örülhetett a bajnoki címnek, ugyanis 

a Zenit bravúros fordítással megszerezte az aranyérmet. 

A szentpéterváriak az FK Rosztov ellen játszottak hazai pályán, és az 54. percben hátrányba kerültek, de a 65. percben Gustavo Mantuan büntetőjével, majd a 85. percben Artur góljával megfordították és megnyerték a találkozót, a Krasznodar győzelmének köszönhetően pedig a Zenit lett a bajnok. A szentpétervári együttes így összességében 11. alkalommal nyerték meg a bajnokságot, sorozatban pedig hatodszor lett a Zenité a bajnoki trófea.

A 2023-24-es orosz bajnokság első öt helyezettje:

1. Zenit Szentpétervár 57 pont, 2. Krasznodar 56 pont, 3. Dinamo Moszkva 56 pont, 4. Lokomotiv Moszkva 53 pont, 5. Szpartak Moszkva 50 pont.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről