Vágólapra másolva!
A francia válogatott ugyan az Európa-bajnokságon szerzett első akciógóljával megszerezte a vezetést Spanyolország ellen a müncheni elődöntőben, de a spanyolok négy perc alatt két gyönyörű góllal fordítottak, és teljesen megérdemelten jutottak be a vasárnapi berlini döntőbe.

Senki nem tudta, hogy mire számíthat a németországi foci-Eb első elődöntőjén, ahol két igazi sztárcsapat feszült egymásnak, hiszen az egyik oldalon a Kylian Mbappéval felálló vb-ezüstérmes franciák, míg a másik az Eb során eddig a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó spanyolok álltak.

A franciák ugyan magabiztosan, de mégis csalódást keltően játszva, két öngóllal és egy tizenegyessel jutottak be az elődöntőbe, míg a spanyolok rengeteg támadást vezetve, viszonylag sok gólt (11) szerezve állították maguk mellé a semleges szurkolókat.

Didier Deschamps ezúttal nem nevezte a kezdőbe Antoine Griezmannt,

 míg Luis de la Fuente három védőjét is elvesztette a torna során, így nem számíthatott a piros lapos Dani Carvajalra, Pedrire és Robin Le Normand-ra. 

Első félidő

Az 5. percig kellett várni az első nagy helyzetre, akkor Lamine Yamal beadását Faibán Ruíz fejelte az ötösről, tiszta helyzetben a kapu fölé.

A franciák ezúttal jól érezték, hogy nem vonulhatnak vissza, hogy magukra húzzák a spanyolokat, ők is elkezdtek támadni, és a 9. percben a meg is szerezték a vezetést: a maszk nélküli Mbappé balról nyesett be egy labdát, 

amire Laporte nem nagyon ugrott fel, Randal Kolo Muani viszont igen, és könnyedén fejelt a bal alsó sarokba (0-1).

 

Euro 2024: Spain - France, Randal Kolo Muani,
Kolo Muani emelkedett a legmagasabbra, nem volt kérdés, hogy ez gól lesz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A következő helyzet is a franciáké volt, a 19. percben Mbappé cselezett befelé a tizenhatos széléről, 15 méterről lőtt, de blokkolták a jónak tűnő kísérletet.

A helyzet lehet, hogy a franciáké volt, de gól a spanyoloké: a 21. percben a még mindig csak 16 éves Lamine Yamal lőtt 17 méterről egy csodálatos gólt (1-1)!

spanyol fociválogatott, Lamine Yamal,
Lamine Yamal lövésénél még Mike Maignannak sem volt esélye
Fotó: AFP

Alig négy perc telt el, és már a spanyolok vezettek! Dani Olmo vett át szépen egy tizenhatosra bepasszolt labdát, lefordult a védőjéről, kapura lőtt, Maignan keze mellett már elment a labda, amikor Koundé még beleért, így először hivatalosan az övé lett a gól, de még a szünet előtt "vissza adta" az UEFA a spanyol támadónak a találatot (2-1).

A franciák ki is zökkentek a ritmusból, a spanyolok pedig ráérezve erre, kézbe vették a meccs irányítását, ami nem azt jelenti, hogy leült volna a mérkőzés, hol az egyik, hol a másik csapat szorult be egy-két percre a kapuja elé.

Második félidő

Deschamps az öltözőben eligazíthatta a francia csapatot, mert határozottan nagyobb lendülettel kezdték a második játékrészt, mint a spanyolok. Feltűnő volt N'golo Kanté szintem minden francia támadásban benne volt, az 52. percben pedig, ha Tchouaméni tudja irányítani a fejesét egy szöglet után, akkor... így viszont Unai Simon könnyedén fogta a lövést, ahogy Mbappé gyenge próbálkozását is az 56. percben.

Unai Simon
Unai Simonnak (feketében) talán ezt az egy bravúrt kellett bemutatnia egész meccse
Fotó: AFP

Deschamps a 62. percben hármat cserélt: Rabiot, Kante és Kolo Muani helyett Camavinga, Griezmann és Barcola érkezett, de ettől nem estek kétségbe a spanyolok, ahogy attól sem, hogy tovább nőtt a francia nyomás. De la Fuente is cserélt, Morata és Olmo helyére Oyarzabal és a németek elleni meccset eldöntő Mikel Merino érkezett. 

A 79. percben pedig a tornán először pályára lépett a francia válogatott gólrekordere, Olivier Giroud is.

Az utolsó tíz perc francia rohamait súlyos sérülések eljátszával igyekeztek megakadályozni a spanyolok: a Giroud vállába "belenéző" Laporte-ot három percig ápolták a gyepen. A 86. percben Mbappé befelé cselezve simán verte meg Viviant, de csúnyán a kapu fölé bombázott. 

Eredmény, elődöntő:
Spanyolország - Franciaország 2-1 (2-1)
München, Allianz Arena, 68 ezer néző, v.: Vincic (szlovén)
gól: Yamal 21., Olmo (öngól) 25.,  ill. Kolo Muani 9.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről