Vágólapra másolva!
Mindkét lábát amputálták, mégis feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre egy 47 éves új-zélandi férfi.

Mark Inglis 40 napi út végén jutott fel a 8850 méter magas himalájai csúcsra - jelentette be kedden felesége, miután férje előző nap már a "világ tetejéről" lefelé menet útba eső első táborból közölte vele telefonon a nagy hírt.

Ő az első alpinista, akinek műlábakkal sikerült ez a ritka vállalkozás. Anne Inglis elmondása szerint férjének nem okoztak akadályt a protézisek. Sőt, amikor a hónap elején az egyik műláb eltört, az ügyet "kisebb problémának" minősítette, mivel vitt magával pótműlábat és javítóeszközöket.

Inglis az utolsó 450 métert a 4. számú tábor és a csúcs között tökéletes időjárási körülmények között tette meg neves honfitársa, Sir Edmund Hillary és a nepáli hegyi vezető (serpa) Tenzing Norgay nyomdokain, akik 53 évvel ezelőtt először mászták meg a Mount Everestet. Inglis maga is hegyi vezető volt korábban, 1982-ben amputálták térd alatt mindkét lábát, miután Új-Zéland legmagasabb csúcsán, a Cook-hegyen balesetet szenvedett, és 14 napig a hó fogságában volt.

Helen Clark új-zélandi miniszterelnök elsőként gratulált Mark Inglisnek, tettét olyan hihetetlen példának nevezte, amely azt bizonyítja: a fogyatékkal élő emberek ambícióinak semmi sem szabhat határt.