Társoldalunk:

Suárez gólja döntött a vb eddigi legrosszabb meccsén

2018.06.20. 18:53

A csoportkör második fordulójában az A-csoport úgynevezett nagy csapata, Uruguay a torna eddigi messze legrosszabb mérkőzésén 1-0-ra legyőzte Szaúd-Arábiát. Örömre azonban így is van ok, hiszen Oroszország után a dél-amerikai csapat is bejutott a legjobb tizenhat közé, míg a szaúdiak, Egyiptomhoz hasonlóan kiestek.

A torna nyitómérkőzésén súlyos, 5-0-s vereséget szenvedő szaúdiak igen bátran kezdték a mérkőzést, jobbára az uruguayi térfélen járt a labda, Muslerának még egy beadást is le kellett húznia a 4. percben. Igaz, ekkorra már a dél-amerikaiak is feljegyezhettek egy lehetőséget, de a 100. válogatott meccsén pályára lépő Luis Suárez kísérletéből nem lett gól.

 Ahhoz képest, hogy az urugauyi csapat milyen jó nevekből áll, a semminél csak egy nagyon kicsivel mutattak többet fociból az első negyedórában. Korlátozott képességeikhez mérten a szaúdiak sokkal inkább igyekeztek, de túl sok zavart nem tudtak kelteni a dél-amerikai védelemben. 

A szaúdi védelmet viszont nem túl nehéz mattolni, a 23. percben egy szöglet átszállt a középen tömörülők fölött, az első meccsen ötöt kapó al-Moszailem kapust váltó al-Ovaisz igen gyatrán jött ki, Suárez pedig köszönte szépen, és a lábára hulló labdát a kapuba passzolta.

A vezető gól után visszatért a mérkőzés az addigi medrébe, a szaúdiak próbálkoztak, az uruguayiak pedig a kapujuk előterében megszerzett labdákkal igyekeztek az ellen kapujáig jutni, de ha ez nem sikerült, akkor sem estek kétségbe.

A második félidőből tizenöt percnek kellett eltelnie, hogy történjen valami, akkor egy kényszerítőzés után Cavani maradt le centikkel egy labdáról, amiből akár még helyzet is lehetett volna. Így viszont nem lett.

Edinson Cavanit (elől) nem volt könnyű észrevenni ezen a meccsenForrás: AFP/Pascal Guyot

Nem úgy egy perccel később, amikor a párizsi támadó beadását Carlos Sánchez fejelte tíz méterről tiszta helyzetből a kapu fölé.

Oscar Tabárez kapitány két változtatása a középpályán - Laxalt és Torreira jött be Vecino és Rodríguez helyett - hozott némi életet az uruguayiak játékába, de azt túlzás lett volna mondani, hogy ettől jó lett a mérkőzés.

A hajrában Cavaninak volt még egy helyzete, de azt is a szaúdi védelem hozta össze, a végén pedig al-Ovaisz lábbal hárította a lövését.

A második sovány győzelemmel - Suárezék az első fordulóban Egyiptomot is 1-0-ra verték - Uruguay Oroszországgal párban továbbjutott a legjobb 16 közé, míg Szaúd-Arábia követte Egyiptomot, azaz az utolsó forduló eredményétől függetlenül kiestek.