Társoldalunk:

Két bohóc, akikre bírómezt húzott a FIFA

2018.07.04. 14:26

Az argentin Nestor Pitana és az amerikai Mark Geiger az a két játékvezető, akiről a kelleténél is több szó esik az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Közhely, de igaz: ne a bírókról szóljon már a történet. Mondják meg ezt Pitanának és Geigernek, mert egyelőre ők akarnak a középpontban lenni.

A kedd esti Kolumbia-Anglia nyolcaddöntőt több szempontból is rossz volt nézni. Olykor sírt a labda, olykor több volt az alattomosság, mint a futball, és nagyon gyakran került az érdeklődés középpontjába az amerikai Mark Geiger játékvezető.

Akinek - és ehhez nem kell nemzetközi bírónak lenni - egyértelműen meghaladta a képességeit ez a meccs. Nem lett volna semmi baj, ha Kolumbia nem felfokozott idegállapotban ront neki az angoloknak és a bírónak. Bede Ferenc volt FIFA-bíró az Origónak adott interjújában éppen azt fejtegette, hogy üdvös lenne, ha a játékosok nem ordítanának egy méterről a játékvezetők arcába. „A FIFA és az UEFA is hosszú évek óta kiáll a becsületes és tiszta játék mellett. Televíziós hirdetések egész sora szól erről.

Azzal, hogy ezt bevették a továbbjutásról döntő szabályok közé, arra ösztönzik a csapatokat, hogy viselkedjenek sportszerűen, hogy a játékosok ne ordítsanak egy méterről a bíró arcába - így Bede.

Pitana (balra) és Geiger. Bíróruhába öltöztetett két bohócForrás: Origo

Nos, az egyenes kieséses szakaszban már nem számít a Fair Play tabellán elfoglalt helyezés, így Falcaóék nyugodtan tesztelhették Geigert, megnézhették, meddig lehet nála elmenni. A jelek szerint a falig, sőt, azon túl is. Amikor a második félidőben az amerikai bíró tizenegyest ítélt az angoloknak, a sárga mezes játékosoknak meg sem kellett volna szólalniuk, annyira egyértelmű volt az eset. Erre három percig állt a játék, ment a nagyjelenet, a lökdösődés, az ordítozás. Geiger szájáról egyszer le lehetett olvasni, hogy kiállítással fenyeget, de a piros lapot nem akarta előhúzni, kiszórt inkább egy pakli sárgát. Kolumbia látta, hogy mindent megtehet, a továbbiakban is tesztelte a bírót rendesen. Aki aztán a tizenegyesrúgásoknál elővette szigorú énjét, annyira teátrálisan magyarázott a két kapusnak, hogy a büntetők előtt maradjanak a gólvonalon. Elmondta, aztán nem csinált semmit. Geigernek ez a második vébéje, meg lennénk lepve, ha kapna még meccset, bár a FIFA-nál sosem lehet tudni.

A szintén 43 éves argentin Nestor Pitana meg olyan, mint az az ember, aki akkor is főszereplő akar lenni, ha nem osztanak neki lapot. Pitana megkapta a FIFA-tól az Oroszország-Szaúd-Arábia nyitómeccset, nagy dicsőség. Ezen úgy felbuzdult, hogy a dán-horvát (1-1) nyolcaddöntőn már igazi pojácaként, vagy inkább rossz pedagógusként viselkedett. A bíró teátrális mozdulatokkal, sok szöveggel (néha ordított egy kicsit) vezette a meccset. A civilben tornatanárként dolgozó Néstor Pitana úgy érezte, hogy kicsit róla is szól ez az izgalmas mérkőzés.

A legszebb az volt, amikor az egyik támadásnál úgy tett, mintha a tizenegyespontra mutatna, holott szó nem volt erről. Igyekezett a sztárok közelében lenni, ahol csak lehetett, beszélgetett velük, óriási karmozdulatokkal fegyelmezte a labdarúgókat. Mondhatni, igazi show-t csinált a meccsből, csak éppen nem ezért küldték oda. 

Pierluigi Collina, a FIFA JB elnöke. Remek emberei vannakForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Szerintem az edzők sem mindig magyarázzák el, hogy kit miért tesznek be a kezdőcsapatba. Annyit mondhatok, hogy minden találkozóra próbáljuk kiválasztani a legmegfelelőbb játékvezetőt.

Ezt a vb előtt Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke mondta. Aki annak idején klasszisokkal jobb bíró volt, mint ez a két bohóc. Neki nem kellettek nagy ívű karmozdulatok, folyamatos beszéd, állandó villanófény. Elég volt csak odalépnie, máris rend lett a pályán.

Tanulhatnának tőle a kései utódok.