Itt egy kicsi, ott egy kicsi...

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Csütörtökön este telefonáltak szerkesztőségünkbe az egyik üzemből. Elmondották, hogy a dolgozók kinn jártak a mezőgazdasági kiállításon, mindent nagyon szépnek találtak, de több helyen bosszantó dolgokat is észleltek. "Kevesebb bort mérnek egyes kiméréseknél, kisebb kolbász- és húsadagot adnak, mint amennyi járna" - mondották.


Mi lenne, ha a bor minden barátja ilyen üveggel járna...?

A bejelentés nyomán - az illetékes rendőri szervekkel együtt - pénteken reggel meglátogattuk a kiállítást, s megvizsgáltuk, igaz-e a bejelentés. Elsőnek a messziről is szembetűnő nagy "Mackó" büfét kerestük fel. A borkimérés előtt hosszú sorokban kígyóztak az emberek, s várták, hogy megkóstolhassák a tokaji furmintot, a badacsonyi zöldszilvánit.

Mi is beálltunk a sorba. Négyen voltunk, s mind a négyen a 40 forintos tokaji furmintból kértünk egy-egy decit. Meg is kaptuk, s lemértük. Az egyik decis pohárban 8,1 centi volt, a másikban 8,2, a harmadikban és a negyedikben viszont 8 centiliter. Gyors számvetést csináltunk. Az eredmény: körülbelül 3 forinttal csaptak be négyőnket.


"2,70 egy deci bor" - hirdeti a tábla a csemői termelőszövetkezet borkimérésénél. Kértünk belőle - majd felfedve kilétünket - lemértük a bort. Mindegyik pohárban kevesebb volt: az egyikben 8,5, a másikban 8,6, a harmadikban és a negyedikben csak 8 centiliter. Sőt miután csordultig töltettük a poharat, s így mértük le, így is csak 9 centilitert mutatott a mérő. Pedig ezt a termelőszövetkezetet a kiállítás vezetősége már csütörtökön figyelmeztette - ugyanis hozzájuk is befutott néhány panasz. A figyelmeztetés után ideig-óráig nagyobb poharakba, pontosan mérték, azután ismét elővették a kis poharakat.


Meglátogattuk a kiskunlacházi földművesszövetkezet lacikonyháját. Hét szelet húst vásároltunk - ha egyáltalán szeletnek lehet nevezni -, s kiderült, hogy még feleannyit sem adnak, mint amennyi jár. Darabjáért 4,80-at fizettünk, s mit kaptunk érte? Három, három és fél dekás hússzeletet, az előírt 8 deka helyett.


Pesten sincsenek olyan "Lacik", akiknek elég lenne ez a lacipecsenye...

A Csemege vállalat pavilonjában a 6 forint 20-as kolbászból 7 dekagramm helyett csak 5 dekás sült kolbászt adnak a vevőknek. A vevő kára tehát - leszámítva a kenyér árát - 1 forint és 40 fillér minden adag sültkolbásznál...


De minek is soroljuk tovább? Hasonló csonkítást talált az ellenőrzés a Balatonszepezdi Termelőszövetkezetnél és az Egyéni Gazdák Egyesületénél is. Sőt, az erdőbényei Petőfi Termelőszövetkezet egyik borfajtájáról kiderült, hogy nem más, mint törkölyön erjesztett cukros víz. Persze azonnal kitiltották a termelőszövetkezetet a kiállítás területéről.

Mint megtudtuk, a kiállítás vezetősége erőfeszítéseket tesz, hogy elejét vegye az ilyenfajta ünneprontásnak, a vásárlók becsapásának. De úgy gondoljuk, ez elsősorban nem a kiállítás vezetőségének a feladata. Az említett kereskedelmi és mezőgazdasági szervek vezetői is tudomásul vehetnék, hogy a súlycsonkítást és az árdrágítást a törvény bünteti. S különösen nem engedhető meg ez az erkölcstelen módszer a mezőgazdasági kiállításon, a magyar mezőgazdaság nagyszerű seregszemléjén.


Szabó László