Vágólapra másolva!
A címből arra következtethetnénk, hogy önéletrajzi kötetet ajánlunk olvasóink figyelmébe, ám a szerző hivatásának megfelelően jól fogalmazott, amikor könyve műfaját a "semmi" szóval jellemezte. A James Bondra emlékeztető borító ellenére a belső oldalakon nemcsak kalandos történetekkel ismerkedhetünk meg, bár ízelítőt azért kapunk a hírszerzés mesterségéből.
Vágólapra másolva!

Földi László botrányhősként vált ismertté Magyarországon, és általában ismét botrányok szolgáltattak újabb és újabb szereplési lehetőséget számára. A korábban mindent szigorúan titkos körülmények között intéző Földi életében 1997-ben gyökeres fordulat állt be. Ezután minden lépését teljes nyilvánosság, sőt különös érdeklődés övezte.

Rendelje meg

a FókuszOnline-ban!

A történet 1997 tavaszán kezdődött, amikor kirobbant a Nyírfa-botrány. Földi Lászlót és több kollégáját azzal vádolták meg, hogy politikusok ellen gyűjtött információkat. A bíróság évekkel később felmentette őket, de titkosszolgálati karrierjük véget ért. Földit az MSZP-kormány idején tették lapátra, és 1998 őszén a Fidesz-kormánytól kapott különleges vállalkozási lehetőséget. A Postabanktól halasztott fizetéssel átvehette a Defend Kft.-t, amit állami megrendelésekkel piacvezető biztonsági céggé emelt. Nem sokkal később megvásárolt egy kazettát Faragó Lajos magánnyomozótól Kövér László titkosszolgálati miniszter számára, mert az bizonyíték lehetett volna az Orbán Viktor miniszterelnök által kirobbantott megfigyelési ügyben. Az ügy hosszas magyarázkodással ért véget. A Fidesz-kormány bukása után Földi nem kezdett szélmalomharcba, kiszállt a Defendből.

A szerző azt állítja, hogy barátai unszolására fogott a könyvbe, de a gördülékeny, pergő írás azt bizonyítja, hogy Földi László nagy kedvvel látott hozzá saját maga történetének megfogalmazásához. A mű a titkosszolgálatok kialakulásának izgalmas történetével indul, majd vázlatosan kitér a szerző karrierjének állomásaira is. Betekintést kapunk a rendszerváltáshoz érkező hírhedt titkosszolgálat problémáiba, és őszinte vallomást olvashatunk arról, hogy egy fiatal hírszerző hogyan jutott a zavaros időszakban korához képest rendkívül magas beosztásba. Innen hamar vezet az út a Nyírfa-ügyig. A botrányt kevés saját megjegyzéstől eltekintve inkább korabeli újságcikkekkel mondatja el a szerző. Saját maga foglalja össze viszont a Defend történetét, mert az arról megjelent cikkekről lesújtó a véleménye. Önkritikusan nyilatkozik a kazettavásárlásról, mert azügy tagadását nagy hibának tartotta.

Végül publicisztikai jellegű gondolatmenetet olvashatunk a titkosszolgálatok mai feladatairól, a politikai helyzetről egy különleges megfigyelő szemszögéből. Nincs szó politikai állásfoglalásról, sőt a számára komoly lehetőséget biztosító Fideszt vesztes csapatnak nevezi. Kivétel Orbán Viktor, aki Földi szerint győztes típus, csak nincs, aki támogassa a győzelemben.