Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csodaország a diszharmóniában

Vágólapra másolva!
Csabai Attila koreográfus és táncos két középkorú nő kapcsolatát dolgozta fel és öltöztette fel a jelen zebramintás köntösébe. Legújabb bemutatója, a Cyber gésák - szokás szerint - nem szenved hiányt humorban, izzadságban, testiségben és magvas gondolatokban.
Vágólapra másolva!

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Gertrude Stein és Alice B. ToklasSzalont

Ezt a különös viszonyt Csabai Attila nem az égi felől közelíti meg, hanem nagyon is a test szemszögéből. Az öt azonos jelmezű figura mindegyike a maga különbözőségével együtt is tulajdonképpen ennek az egy kapcsolatnak a szereplője. Nincs Gertrude és Alice, csak Gertrude és Alice kapcsolata létezik a fekete-fehér színpadon. Egy kapcsolat, melyben mindig a szerepek válnak különbözővé, nem a személyek. A képlet nem egyszerű, hiszen az öt szereplő közül kettő nő és három férfi, amitől akkor sem tudunk elvonatkoztatni, ha a jelmezek azonossága egy prototípust sugall (persze nem is kell). Így az, hogy a színpadon a találkozások alkalmával hol két nő találkozását látjuk, hol két férfiét, hol mind az öten egyszerre vagy éppen mindenki külön táncolja ugyanazt, sokrétű és izgalmas. De amikor például a különböző nemek násza folyik, mint mondjuk Zarnóczai Gizi és Csabai Attila felkavaróan romlott, de ugyanakkor végtelenül ártatlan ágyjelenetében, akkor a különbözőség és az azonosság egyszerre, párhuzamos síkon zajlik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Csabai Atillától megszoktuk, hogy a látvánnyal, a hatáskeltéssel is jó barátságban van, de mint oly sokszor, most is egy erős gondolatiság, már-már hisztérikus filozófia, a végletes önkeresés az, ami az egész darabra ráüti a bélyegét. Zakatoló jeleneteken át az örökös mozgás sok finomsággal, gyönyörű kecses apró kézmozdulatokkal vegyül, megtartva a ritmust durva és finom, férfias és nőies között, még ha a táncosok szerepében ez sokszor változik is.

S míg korábban a táncszínházi előadásokra az egyes párok vonzás-taszítása volt jellemző, Csabai most a diszharmónia keresésében találja meg ugyanezt a kettősséget: amikor egy kapcsolat eléri kiegyensúlyozottságának tetőpontját, amikor a legjobban képesek a szereplők összesimulni, akkor fordul át a viszonyuk bántásba, akkor válnak elviselhetetlenné egymás számára, s ez új kapcsolatba, új jelenetbe viszi őket tovább.

KOMPmÁNIA: Cyber Gésák
Gertrude és Alice Csodaországban
Előadják: Csabai Attila, Gergye Krisztián, Rácz Eszter, Szász Dániel, Zarnóczai Gizi.
Alkotó-koreográfus: Csabai Attila.
Előadások a Szkénében:
november 18. és 19., 20 óra

[doda]

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről