Márciustól Mozart az Operettben

Vágólapra másolva!
Gőzerővel próbálják az Operettszínház művészei a Mozart! című musicalt, melynek első magyarországi premierjére márciusban kerül sor. Lévay Szilveszter és Michael Kunze szerzeménye kortárs fiatalként közelít a géniuszhoz, aki képtelen elviselni az atyai zsarnokságot, a hercegprímási erőszakot, a császárvárosi intrikákat, a polgári cselszövéseket, a középszerűséget - s miközben harcban áll a külvilággal, belső békéjét saját zsenialitása kínozza.
Vágólapra másolva!

Forrás: Fővárosi Operett SzínházÉrdekes, változatos, mai történet egy fiatalról, aki nem bír (és nem is akar) belesimulni a világ unalmas sémáiba - így gondolkodnak a Mozart című musical legújabb színpadi feldolgozásának alkotói a darabról. A zseniális zeneszerző életének felidézésével pedig az a céljuk, hogy a fiatalokban felébresszék az önmaguk tehetségének felkutatására irányuló igényt. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha korszerű, mai nyelven szólnak hozzájuk, és a színház éppúgy átlépi korlátait, mint a musical vívódó főszereplője. Kerényi Miklós Gábor rendező tehát - A Fővárosi Operett Színház direktoraként is - a hajlandó tudomást venni a korról, amelyben élünk.

A Mozart című musical megjelenítése az audiovizuális kultúra technikai lehetőségeinek szinte teljes tárházát felvonultatja: hatalmas kivetítők, intelligens lámpák, videók, számítógépek, digitális trükkök, hang- és fény effektek parádéja tölti be a színpadot.

A rockopera zenei anyagát Sylvester Levay magyar származású, a Grammy-díjas zeneszerző jegyzi, akinek dalait többek között Elton John és Donna Summer énekelte, és aki több, mint száz amerikai film zenéjét szerezte. Leghíresebb műve a Flachdance, de dolgozott George Lucas és Steven Spielberg produkcióiban is.

Wolfgang Amadeus Mozart életét feldolgozó művét első ízben mutatják be Magyarországon Dolhai Attila és Magócs Ottó főszereplésével (kettős szereposztásban). A darab többi szerepében a honi musical-színjátszás ismert alakjai, így Szinetár Dóra, Janza Kata, Polyák Lilla, Bíró Eszter, Bardóczy Attila, Náray Erika, Földes Tamás, Szolnoki Tibor, Forgács Péter, Szabó P. Szilveszter és Siménfalvy Ágota tűnik fel. A magyar szöveget Müller Péter Sziámi írta, a koreográfiát Lőcsei Jenő készíti.

A musicalt - mely német nyelvterületen 2001-ben az év musicalje címet kapta - 2003. március 21-én mutatja be a Budapesti Operettszínház.