Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Greenaway kiállítást tervez Budapesten

Vágólapra másolva!
Peter Greenaway új kiállítást fog létrehozni a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény és Kiállítóhely számára. A rendező a közel 3000 négyzetméteres galériát - a tervek szerint - egy saját tárlat egészévé alakítja majd - mondta az [origo]-nak Szűcs Balázs, a MEO kommunikációs tanácsadója. A MEO szeptember 22-én a Krém című kortárs, hazai képzőművészeket bemutató kiállítással nyílt meg.
Vágólapra másolva!

Greenaway400 ezer dollárba vagyis több mint százmillió forintba is kerülhet a magyarországi forgatásra készülő angol filmrendező, Greenaway képtárlata a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény és Kiállítóhelynek a Magyar Narancs információja szerint. A MEO-t támogató EDGE Communications tanácsadója, Szűcs Balázs azonban az [origo]-nak elmondta: Greenaway nem a kész, százmillió forintot érő képtárlatával érkezik, hanem egy új kiállítást alkot a MEO számára. A rendező a 2600 négyzetméteres három szintes épületet képekkel és mindenféle más eszközzel alakítja majd tárlattá.

A tulajdonosok Greenaway mellett Picasso-, illetve Jeff Koons-kiállításokat is terveznek.

Szeptember 22-én a Krém című kiállítással, a hazai kortárs művészek negyven alkotásával nyitott a MEO. A gyűjtemény alapját a kortárs magyar képzőművészet ismertebb képviselőinek és fiatalabb generációjának több száz munkájából összeállított magángyűjtemény képezi.

Külföldi kiállítások mintájára költöztették a kortárs művészetet elhagyott gyárépületbe. A régi épületekhez modern hangulatú kávéházat, előadóteremeket és könyvesboltot csatoltak. Az intézmény éves költségvetését, 70-80 millió forintot ezek bevételéből kívánják fedezni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az intézmény működtetéséhez 7,7 millió forinttal járul hozzá.

A felújított ipari csarnokok pénteken este tízig tartanak nyitva. A komplexum különlegességét növeli, hogy Magyarországon több mint száz éve nem került ilyen nagyságrendű kiállítóhely a hazai művészek és művészbarátok birtokába.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről