ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Anyag, szín, hajlásszög
2002. július 23., kedd, 19:07|Utolsó módosítás: 2002. július 23., kedd, 19:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az elszállt-extrém designkiállításokon olykor okkal gondolhatjuk: ahogy az haute couture dvatbemtutatókon bemutatott őrült modellekben sem megy ki senki az utcára, a legújabb formatervezett háztartási berendezéseket sem használja senki. A most megjelent designtörténeti albumból azonban nyilvánvaló: a 20. század jelentős formatervezői, építészei és grafikusai elementáris hatást gyakoroltak leghétköznapibb környezetünkre.


Forrás: FókuszOnline Nem túlzás: Otl Aicher nélkül másképp nézne ki a Telesport, Raymond Loewy nélkül a cigarettánk, Ettore Sottsass nélkül a munkahelyünk, a Bauhaus nélkül pedig Európa. Tekintve, hogy fogyasztói döntéseinket jelentős részben a látvány alapján hozzuk, óriási a jelentősége környezetünk alakításában a designnak. A látvány alapján döntjük el, hogy valamit coolnak vagy gagyinak titulálunk, tradicionális értékeket, állandóságot vagy éppen újító szellemet tulajdonítunk neki. Ami pedig harminc éve őrült megoldásnak, életidegen tárgynak tűnt, az ma teljesen természetesen szerepel az Ikea és a Vasedény kínálatában.

Charlotte és Peter Fiell "Design a 20. században" című ismeretterjesztő albuma a laikus fogyasztóknak - többségünknek - szól. A lehető legélvezetesebben mutatja be, hogyan vezet az út a század eleji Art Decótól az iMac vagy a legújabb mobilok most éppen nagyon coolnak számító hiperdesignjáig. Alapos és tömör, nagyon gazdagon illusztrált történeti áttekintést nyújt.

Rendelje meg!Charlotte és Peter Fiell: Design a 20. században (Taschen; 2656 Ft)


A gyönyörű kiállítású és remek nyomdai minőségű köteteiről ismert német Taschen kiadó albuma válasz arra a kérdésre: "Honnan tudhatnék meg gyorsan annyit a formatervezésről, hogy ne verjenek át a designboltokban, ne üljek hülyén lakberendező-társaságban és tudjak válaszolni a Legyen Ön is milliomosban arra, hogy kit tartanak az első lakótelepek tervezőjének: Le Pent, Le Corbusiert, Le Manche-t vagy Le Havre-t"?

Az emberiség legnagyobb találmánya kétségtelenül a jel volt: annak a felismerése, hogy bonyolult, összetett gondolataink, mondanivalónk átadható tömör fizikai elemekkel helyettesítve. A nagy designerek ennek voltak a mesterei: komplett életérzést, világszemléletet közvetítettek és közvetítenek anyaggal, színnel és hajlásszöggel. Az igazán nagyok pedig közben pedig arra is törekednek, hogy az általuk kreált tárgyak ergonomikusak, szépek és olcsók is lehessenek.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!