ok.hu

Szórakozás Színház
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Vendégszoba
Nyár
Moziműsor
Tv-műsor
Programajánló
Galéria
Játszótér


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Muszlim Rómeó Indiában
2002. november 14., csütörtök, 15:15|Utolsó módosítás: 2002. november 14., csütörtök, 15:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A világ talán leghíresebb szerelmi történetének feldolgozásával akar a vallási gyűlölködés ellen akar harcolni egy indiai rendező.


Az ázsiai országot megosztó, súlyos zavargásokkal járó muszlim-hindu vallási ellentétek csökkentésére Alikve Padamszi rendező színpadra állította a Rómeó és Júlia új, Indiában játszódó változatát. Az R&J című darab, amely telt házakkal megy Bombayben, egy hindu és egy muszlim család napjainkban zajló viszálykodását mutatja be. Rómeó egy muszlim fiatalember, Júlia pedig egy hindu lány, akik az eredeti darabhoz hasonlóan végül belehalnak rokonaik által elítélt szerelmükbe. A feldolgozás, amelynek három hete volt a premierje, keveri a mai és a régi elemeket. A két fiatal, a történet szerint, egy bombayi diszkóban találkozik, Rómeó motorosdzsekit hord, Júlia viselete pedig szűk póló, valamint a nyugati és indiai stílus keveredéséből kialakult, csillogó bombayi kendő. A darab modern külsőségei mellett azonban a rendező meghagyta a shakespeare-i szöveget.

India több mint egymilliárd lakosának többsége hindu vallású, de a muszlimok jelentős kisebbséget alkotnak, közel 130 millióan élnek a szubkontinensnyi országban. A két felekezet tagjai között gyakoriak az összecsapások. Padamszi az egy évtizeddel ezelőtti, több száz ember életét követelő bombayi zavargások idején érezte először, hogy hasonlóság van a mai India és az eredeti darabban bemutatott kor között. A Shakespeare-mű feldolgozásának ötlete óta több más, vallási ellentétekből fakadó erőszakos cselekmény fordult elő Indiában. Az ország történetének legvéresebb, zavargássorozata az év elején tört ki Gudzsarat tartományban, ahol több mint ezer, nagyrészt muszlim ember halt meg a vallási összetűzésekben.

Az indiai színházrendezőt, aki korábban színészként is dolgozott, a nyugati közönség leginkább Richard Attenborough Gandhi című, Oscar-díjas filmjéből ismerheti. Az alkotásban Padamszi Mohamed Ali Dzsinahot, Pakisztán alapító atyját játszotta. Padamszi nemcsak színházi és filmes munkáiról híres, de egyben az indiai hirdetési ipar legismertebb figurája is, rendkívül sikeres reklámkampányai miatt kollégái a meggyőzés mesterének tartják. A rendező színházi darabjának jövőjét is pontosan eltervezte. A művet Bombayen kívül szeretné eljuttatni azokra a településekre is, ahol az utóbbi évek legsúlyosabb vallási zavargásai voltak.

"Rómeó és Júlia halálán keresztül a darab arra emlékezteti a nézőket, hogy a vallási összetűzések személyes tragédiákhoz vezetnek. A szerelem számomra fontosabb, mint a vallás. A szerelem fontosabb számomra, mint a szülőknek való engedelmesség. A szerelem a legnagyobb egységesítő erő, és a legcsodálatosabb dolog a világon" - mondta Padamszi.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
tovább
Fórum

Mit adsz a testemért cserébe?


Gregor Bernadett

film, színház

Daniel Radcliffe

színházműsor

Détár Enikő

szabadtéri színházak

amatőr színjátszás

színészek

díszlet- és jelmeztervezők

színházművészet