ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Tematikus hét indul az MTV-n
2005. március 18., péntek, 14:02|Utolsó módosítás: 2005. március 18., péntek, 14:08

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Magyar Televízió Egyenlő eséllyel címmel indít tematikus hetet, március 20. és 27. között. Fogyatékossággal élő embereket állítanak a középpontba.


Forrás: MTI
Pásztory Dóra, paralimpikon, egy pécsi ünnepségen
Ajánlat
Mozgássérültek állami intézete
A MEOSZ oldala
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
Az MTV honlapja

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a gondolat, az ügy fontosságáról beszélt a sajtótájékoztatón, s arról, hogy 6-800 ezer embert, illetve családjukon keresztül több millió embert érint, hogy a fogyatékossággal élők számára miképpen biztosított az egyenlő esélyű hozzáférés, amelynek komplex módon kell érvényesülnie. A miniszter hangsúlyozta: lényeges, hogy a televízió tematikus hetének témái nem csak a fogyatékossággal élőkhöz szóló, speciális műsorokban kapnak helyet, hanem integráltan, a napi műsorfolyamba épülve.

Rudi Zoltán, az MTV elnöke szerint fontos, hogy a közszolgálati nemzeti főadó a maga eszközeivel tegyen meg mindent a társadalmi tudatformálásért, hiszen a fogyatékossággal élők esélyegyenlősége mindannyiunk közös érdeke. Ehhez pedig az kell, hogy az emberek sokféle megközelítésben ismerjék meg az ügyet. A mostani tematikus hét nem előzmények nélkül való, a tavaly november végén a szervátültetésekről szóló tematikus program szakmai és nézői sikere azt mutatta, hogy szükség van hasonlókra.

Hogy is működnek a tematikus hetek? A néző többször "beleszalad" az adott témába. A politikai magazinműsorban, azután a családi magazinban, egyszer reggel, két nap múlva délelőtt, majd este. Nem fojtják meg a nézőt tömény információáramoltatással, de előbb-utóbb szöget üt fejébe a téma, elkezd róla beszélgetni munkahelyi, baráti körben, akár politikus, akár önkormányzati döntéshozó, akár egyszerű földi halandó. Szomszéd, tanár, bolti eladó, aki talán innentől másként néz az érintettekre, és talán néhány konkrét döntés hamarabb megszületik, és valóban következnek a tettek is.

A vasárnap délutáni játékfilm egy vak lány sikeres életéről szól, a vidéki stúdiók által szerkesztett heti regionális magazin problémafeltáró riportokkal jelentkezik, az Esély című, fogyatékkal élő emberek életével foglalkozó műsor különleges tematika szerint készül a minisztérium fogyatékosügyi főosztályával szoros együttműködésben. Már leforgatták azokat a riportokat, amelyek a Napi Mozaik-ban kerülnek adásba, ahol egyébként folyamatosan foglalkoznak a témával a mindennapi közéleti gondok megvitatása mellett, élőben fellépnek fogyatékossággal élők művészeti csoportjai, hétköznapi, máshol már jól bevált példákat ismertetnek. A Nap-kelté-ben ezen a héten három alkalommal hívnak beszélgetésre olyan érintetteket, és szakpolitikusokat, akik testközelből ismerik a témát. Lesz szó az egyenlő hozzáférés esélyéről a politikai magazinban, Az Esté-ben.  A Külpolitikai Főszerkesztőség európai példákat mutat be. A Sportfőszerkesztőség a vasárnapi Telesport Magazin-ba sikeres fogyatékkal élő sportolókat hív vendégségbe.

A nézők társadalmi célú hirdetéseket is láthatnak a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségéről, melyeket a szokásosnál gyakrabban, naponta 8 alkalommal sugároz a tévé. Az élő, napi műsorok szerkesztése természetesen még formálódik, de talán már az eddig felsoroltakból is érződik, hogy a tematikus programmal minden nézői csoportot megpróbál elérni az MTV.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!