Receptek a hőség ellen

hűsítő italok, nyári ital, szörp, nyári hűsítő receptek
Vágólapra másolva!
Bágyadtság, étvágytalanság, semmi vagy minimális életkedv: 35 fok felett még a legelszántabb nyárimádók is csökkentett üzemmódban működnek, legyen szó a napi teendők elvégzéséről vagy az olyan alapfunkciók ellátásáról, mint az evés-ivás. Összeszedtük a legnyáribb receptjeinket, hátha segítik a túlélést.
Vágólapra másolva!

A nyári melegben a legtöbb ember étvágya csökken. Ennek oka, hogy a megnövekedett külső hőmérsékletben a szervezetnek nincs szüksége annyi táplálékra a hőmérséklete fenntartásához, mint nagy hidegben. Sőt, a feladat éppen a megemelkedett testhő csökkentése különböző módszerekkel (például izzadással). A tápanyagbevitel megemeli a testhőmérsékletet, egy 1984-es tanulmányban például bebizonyították, hogy 50%-kal több kalória akár 47%-kal is megemelheti az étel termikus hatását.

Az étel termikus hatása (TEF) azt jelenti, hogy a bevitt táplálékot a szervezet energiabefektetés segítségével tudja csak lebontani és megemészteni. Egy másik, 1936-os kísérlet során kiderítették, hogy ha valaki marhahússal és paradicsommal zabálja tele magát, akkor az étkezés után egy órával is melegebb lesz a bőre 2 Celsius-fokkal. A nyári hőség alatt tapasztalt étvágycsökkenés tehát egyfajta védekező reakció a szervezet részéről. Enni viszont nyáron is kell, úgyhogy összegyűjtöttünk a Táfelspiccről minden olyan receptet, ami a hőségben jóleshet.

Forrás: Táfelspicc

Levesek

A nagy melegben a folyadékpótlás elengedhetetlen, nem véletlen, hogy ilyenkor a leveseket mindenki jobban kívánja - hogy aztán forróra vagy jéghidegre esküszik valaki, az már személyes ízlés kérdése.

A szakértők és a szubtrópusi éghajlaton élők egyetértenek abban, hogy a forró italok és levesek fogyasztása rövid távon ugyan pokol, hiszen tovább emeli a testhőt, viszont az ennek következtében hamarosan beálló izzadás és a párologtatás kiváltotta lehűlés miatt középtávon már kifizetődik a forró levesek fogyasztása. Mivel a melegben jobban esnek a friss, fanyar, könnyű ízek, érdemes a nyár olyan sztárjaihoz fordulni, mint a sóska, a paradicsom vagy bármi, amibe mentát teszünk.

További nyári levesek:

Forrás: Táfelspicc

Húsok

Vagy nagyon elvetemültnek, vagy csúcsragadozónak kell lenni ahhoz, hogy 35 fok fölött is nagy, zsíros cupákokra izguljunk - nem is tesz jót az emésztőrendszernek, ha ilyenkor zsíros ételekkel terheljük, mert a zsír kifejezetten nehezen emészthető, és minden zsíros ételnek magas a termikus hatása. Ha tehát repetázunk a körömpörköltből, ne csodálkozzunk, ha utána csak vöröslő fejjel tudunk ülni körülbelül két órán keresztül. Ha mindenképpen húst szeretnénk, válasszunk valami könnyebbet, mint a carpaccio, vagy valami belsőséget, például ezt a közép-amerikai zúzabefőttet.

Forrás: Táfelspicc

Hal és egyéb tengeri állatok

Noha ezek egytől egyig kiváló alternatívái a húsnak (gazdag fehérjeforrás, sokkal könnyebben emészthető, nem zsíros, illetve a zsírok többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak), a hazai halfogyasztás általában a karácsonyi időszakra korlátozódik. Pedig a nyári meleg szinte követeli az olyan pofonegyszerű, de fantasztikus megoldást, mint a hideg citromlében "főzött" ceviche vagy a lazaccarpaccio, ha pedig édesvízi halra bukunk, akkor érdemes megpróbálkozni ezzel a zöldséges pontylevessel, ami izgalmas lesz a megszokott paprikás halászlékhez képest.

További tengeri állatok:

Forrás: Táfelspicc

Egytálételek

Adja magát a lecsó és változatai. Szezonja is van, egyszerűen kész, nincs vele sok bíbelődés. Ráadásul a végtelenségig variálható: mi ismerünk olyan embereket, akik egész nyarakat képesek kizárólag lecsón és különböző fajtáin (ratatouille, peperonata, saksuka) élve átvészelni. A vietnami ihletésű nyári tekercsek (cukorborsós-mentás, sóskás-lazacos, zöld) például annyira pofonegyszerűek, hogy még főzni se nagyon kell, csak a lapokat beáztatni, úgyhogy ideális azokra az időkre, amikor nemhogy enni, de mozogni sem nagyon van kedvünk.

További egytálételek:

Forrás: AFP

Italok

Limonádé, limonádé, limonádé. Sóskás limonádé. Aztán ott vannak a házilag készíthető szörpök, mint a gyömbéres eper vagy a rebarbara. És ugyan még mindig nem érkezett meg Magyarországra a komolyabb shrubőrület (talán majd 2015-ben), aki szereti az igazán vagány frissítőket, rámegy ezekre az ecetes-gyümölcsös cuccokra. Szilvás, szedres, narancsos.

További hűsítő italok:

Forrás: Táfelspicc

Saláta

Nyári alapétel. Friss, könnyű, ehetjük húsokhoz is, de önmagában is, és megunhatatlan. Akár olyan klasszikusokban gondolkozunk, mint a sopszka és a caprese, akár olyan pikáns változatban, mint a chipotlés coleslaw vagy a petrezselyemmel gazdagon megpakolt tabulé, nem nagyon lesz problémánk az elfogyasztással.

További saláták:

Forrás: Táfelspicc

Desszert

Ha a hideg gyümölcs helyett ennénk valamit, akkor a fagyi adja magát. Ha pedig van kedvünk és időnk otthon nekilátni, akkor van hozzá pár jó receptünk: csokis, joghurtos eper és a kissé talán meredeknek hangzó, de nagyon kellemes sajtkrémes citromfagylalt. A másik nyári alapdesszert a tejberizs, ezt hidegen és melegen is lehet fogyasztani, és gyümölcsökkel, fűszerekkel szintén rengeteg variáció készíthető. Itt egy kókusztejes-lime-os.

További édességek:

Egyebek