Vegák, paleósok, ne csaljatok!

ron swanson mérges
Ron Swanson jóváhagyja az üzenetet
Vágólapra másolva!
Nagyon régóta szerettem volna már írni erről, mert eléggé elszomorít, és most végre megengedték. Szóval csak annyit szeretnék mondani, hogy semmi baj nincsen azzal, ha valaki vegetáriánus, vagy vegán, vagy paleós, de kérlek szépen benneteket, kedves emberek, hogy próbáljátok ezt méltósággal viselni, és ne rontsátok el a csendes többség finom, húsos ételeit.
Vágólapra másolva!

Szójapörkölt. Kirántott búzahús. Vegán csokoládé tej nélkül. 26 paleós brownie liszt és tejtermék nélkül. Spagetti húsgolyókkal, vegánoknak, tehát hús nélkül. Tehát spagetti, valamilyen golyókkal.

Vegetáriánus szalonna.

Szójarost, búzafehérje, búzakeményítő, szójaolaj, tojásfehérjepor, módosított tápióka keményítő = szalonna. Forrás: Imgur

Erre például mi szükség van?

Nyilván, egyfelől érthető a törekvés: értem, hogy a szalonna, főleg a – szép magyar kifejezéssel – baconszalonna az egyik legfinomabb dolog a világon, és a vegák, vegánok kicsit igazságtalannak érzik, hogy nem ehetnek belőle. És akkor ahelyett, hogy azt mondanák, amit Sykes őrmester,

elkezdenek variálni, hogy valamiképpen mégiscsak ehessenek szalonnát. Ez egyébként nyilván a legnevetségesebb indokból vegává válók, az ideológiai, állatvédelmi, fenntarthatósági okokból vegák kétségbeesett kísérlete egy normális életre. Felteszem, hogy azok ugyanis, akik azért nem esznek húst, mert nem szeretik, nem fognak annyi energiát beleölni az ilyen nyomi helyettesítések kitalálásába, amivel ki lehetne világítani egy közepes nyírségi zsákfalut.

Ron Swanson jóváhagyja az üzenetet Forrás: Origo

És elkészülnek ezek a dolgok, a vegán szalonna, a paleó brownie, meg a társaik, amik semmi másról nem szólnak, hogy az emberek a maradék méltóságukat is odadobják, és finom dolgok helyett inkább esznek rossz dolgokat, amiknek az egyetlen előnye, hogy halvány utánzatai valami másik - alapvetően finom - ételnek.

Én egyébként a gasztronómiai kérdésekben hajlamos vagyok a konzervatív liberális álláspontot fölvenni, tehát elég hangosan tudok nevetni azokon az embereken, akik képesek mondjuk a pörköltön vitatkozni (hogy tudniillik vízzel föl szabad-e önteni, vagy szigorúan pirítani szabad csak), vagy a halászléről folytatni elméleti fejtegetéseket (és arra kilyukadni, hogy csak a bajai az autentikus, miközben kábé teljesen fogalom nélkül vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a magyar konyhában mi az autentikus). De például ha a brownie szó jelöl egy süteményt, amiben csoki van, liszt, cukor, és valaki nekilát csinálni egy süteményt, amiben nincs csoki, liszt és cukor, hanem mindegyik helyett valami más, akkor ott azért megálljt kellene parancsolni a tisztességes kisemberek nevében.

Egyszer például egy kedves vegetáriánus ismerősöm mondta, hogy kóstoljam meg a vega kolbászát. Ilyen henger alakúra formázott, paprikás-fokhagymás tökmagdarabok vooltak, meg még talán más gabona. És igazából nem volt rossz. Nem volt jó sem, az igaz, de hát paprikás volt, meg fokhagymás, ezek a dolgok meg általában jók szoktak lenni. De miért kell ezt kolbásznak nevezni? Kinek lesz ettől jobb? Ugye, hogy senkinek? Szójasajtból is lehet csinálni számtalan szuper fogást, Kínában szoktak is - egyik sem úgy kezdődik, hogy olvassz ki két evőkanál növényi zsírt, és készíts pörköltalapot. Egyszerűen azért, mert tudják, hogy semmi értelme.

Vega hús, vegán sajt, paleó palacsinta

Pár gyors keresés az amerikai interneten, és kiderül, minek a hiányától szenvednek a legjobban szegény vegák, meg paleósok. Ezekre:

Forrás: User

Aztán ezekre:

Forrás: User

Meg ezekre:

vegan Forrás: User

És ezekre:

Forrás: User

Eleve mi az, hogy coconut bacon? Hogy jut eszébe valakinek ilyen?

Pedig az a legjobb az egészben, hogy erre a majomkodásra az ég világon semmi szükség nem lenne.

A hús nélküli étrendre ugyanis születtek már nagyon frankó megoldások, egy egészen életen át tök jól meg lehet oldani ezek nélkül a csalások nélkül is: vessünk egy pillantást a többezer éve jól működő indiai konyha bizonyos ágaira, ahol eszükbe nem jutna hamis szalonnával bohóckodni. Azt az energiát, amit nyugaton rossz minőségű vegán brownie, borzasztó paleó majonéz kikísérletezésére pazaroltak, rendes helyeken arra fordítják, hogy a rendelkezésre álló zöldségekből és gyümölcsökből minél finomabb dolgokat főzzenek.