Süssön ezentúl házi vaníliakivonattal!

vanília aroma afrodiziákum
A vanília illata, aromája nyugtatólag hat ránk, relaxált állapotot eredményez, így egy stresszes nap után könnyebben tudunk ráhangolódni kedvesünkre.
Vágólapra másolva!
Amikor sütésre vagy főzésre kerül a sor, próbáljuk minél természetesebben csinálni. Nem szeretjük a mesterséges ízfokozókat, színezékeket és aromákat sem, hiszen jól tudjuk, milyen rossz hatással vannak ezek a szervezetünkre. Így, amikor vaníliás cukrot kér a recept, mi inkább eredeti vaníliarudat használunk.
Vágólapra másolva!

Házi vanília kivonatot készíthetünk cukorral, alkohollal, tejjel vagy tejszínnel. Négy-öt friss vaníliarudat hosszába vágjunk fel, és tegyük 25 dkg cukorba. Alaposan zárjuk le az üveget, egy hónapon át hagyjuk, hogy a cukor átvegye az aromát. Használatkor a megadott cukormennyiség negyedét helyettesíthetjük a házi vaníliás cukorral.

Ha alkoholba tesszük, akkor is legalább egy hónapot állni kell hagynunk. Bármilyen alkohol jó, amelyiknek nem túlzottan karakteres az íze, lehet vodka vagy rum, a lényeg, hogy

alkoholtartalma legalább 40%-os vagy a feletti legyen.

Használhatunk bourbon whisky is, az enyhén füstös aromát ad a vanília kivonatnak.

Egy kés segítségével vágjunk fel hat vaníliarudat hosszában. Öntsünk 3 dl alkoholt egy jól zárható üvegbe, majd dobjuk bele a rudakat. Tegyük sötét, száraz helyre legalább egy hónapra. Hetente egyszer érdemes alaposan felrázni.

A legfontosabb persze a vaníliarúd: legyen puha, könnyen hajlítható, friss, mert ilyenkor a legerősebb az aromája.

Ha száraz a rúd, akkor nem fogja kellőképpen megízesíteni sem a cukrot, sem az alkoholt.

Ha azonnal felhasználjuk desszerthez, akkor tegyünk egy hosszába felvágott vaníliarudat 1 dl tejszínbe vagy tejbe, forraljuk fel, és lefedve hagyjuk kihűlni.

A zsenge vaníliarúdnak erősebb az aromája, jobban megízesíti az alkoholt és a cukrot is Forrás: Shutterstock