Tücskös pizza és sült szöcske

tücsök vietnám  A laboratóriumi hús és a rovarok lesznek a jövő élelmiszerei?
Edible insects. Crickets in plate. Dalat. Vietnam. GODONG / BSIP
Vágólapra másolva!
Amikor a 2018-as gasztronómiai trendek szóba kerültek az év elején, azt jósolták, hogy a fermentált élelmiszerek kerülnek reflektorfénybe. Ez úgy tűnik, be is jött. De vajon milyen változás köszönt be 2019-ben? Manapság minden a bogarak körül forog, lehetséges, hogy jövőre ezek lesznek a legújabb szuperélelmiszerek?
Vágólapra másolva!

A Scientific Reportsban közölt tanulmány szerint a tücsökfogyasztás pozitív hatással lehet a gyomor és a belek egészségi állapotára. Ez nem hangzik túl rosszul, mégsem jut eszünkbe beépíteni az étrendbe; a mi gasztroszótárunkban valahogy nem szerepelnek a rovarok.

Nem úgy, mint a 24 éves Joy Nemersonéban, aki úgy döntött, ideje étrendet váltani. Így került a tányérra

a hangyatojás, a tücskös pizza és a sült szöcske.

Joy azért eszközölt változást az életében, mert számos intoleranciával küzdött – allergiás volt a búzára és bizonyos zöldségekre is.

Joy Nemerson Forrás: Real Life

Története 2017-ben kezdődött, amikor találkozott a Chrips Chips vállalat vezérigazgatójával egy konferencián. A cég tücsökfehérjéből készít csipszeket. Váltottak néhány szót a bogárétrendről, amely megtetszett Joy-nak.

– mondta a lány.

Ám nem csak az ételallergia, illetve a rovarok egészségügyi előnyei indokolták az étrendváltást. Joy rengeteg történetet és beszámolót olvasott arról, hogy fogyóban vannak a világ erőforrásai, tehát a fenntarthatóság jegyében kellene átalakítani az étkezési szokásokat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a következőképp fogalmazta meg a fenntarthatóságot:

A rovarok fehérjében és vasban gazdagok, mint a hús, ám nem igényelnek annyi erőforrást.

Forrás: Shutterstock

Joy Mexikóvárosba utazott, ahol a rovarfogyasztás nem szokatlan. Csak ennyire volt szüksége, hogy a lelkesedése még jobban szárba szökkenjen. Elmondta, hogy kezdetben furcsán érezte magát, amikor egy bogár az arcába bámult, de hamar túllendült ezen.

Rengeteg fogás közül választhatott, számos ételt kóstolt meg Mexikóban, és csak pozitív élményei voltak. Szerinte a sült szöcske olyan, mint a barbecue-s csipsz, a hangyatojás pedig sós, íze leginkább a kaviárhoz hasonlít.

Miután visszatért az Egyesül Államokba, elkezdte felkutatni azokat a helyeket, ahol rovarokat lehet vásárolni, ma pedig – elmondása szerint – hetente legalább kétszer étkezik az új étrend szerint.