Így varázsoljon csodálatos pikniket a szabadban!

piknik
Vágólapra másolva!
Nyári kirándulások, hétvégék egyik legkedveltebb kiruccanása a piknik. Ez lehet egy-két szendvics és ital fogyasztása a közeli parkban, de akár egy komoly, egész napos buli is – a piknikételek, -italok kiválasztásánál azonban sok mindent figyelembe kell venni.
Vágólapra másolva!

Egy általános piknikmenü mártogatósokból, szendvicsekből, hideg készételekből, friss gyümölcsökből és aprósüteményekből áll. Azonban egy komolyabb menü tartalmazhat hideg leveseket, desszertet, grillételeket is. Fontos az, hogy csakis olyan ételekkel készüljünk, amelyek nem romlanak meg vagy olvadnak szét gyorsan, nem túl maszatosak, folyékonyak, ragadósak stb. Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen messzire megyünk, és mennyi időre – a hűtőtáska nem hűtőszekrény, maximum 5-8 órát hagyhatjuk az ételeket benne.

Forrás: Netrun78 / Shutterstock


Valójában háromféle pikniket tervezhetünk – kész, félkész és meleg –, amelyek esetében eltérő ételekkel, italokkal kell készülni. Ha gondunk van a menüt illetően, adhatunk a pikniknek egy mottót, pl. olasz, görög, thai piknik, és ennek alapján válogassunk megfelelő recepteket.

Kész piknikételek

Ez a piknik gyors és egyszerű – ideális spontán vagy röpke találkozókra, gyalogos és biciklis túrákra, de akár egy munkanapi ebédre is a legközelebbi parkban. Mint a neve is utal rá, kész ételeket, italokat viszünk magunkkal, így nem kell a piknik alatt már semmi mást elkészíteni. Azonban erre a piknikre

nem alkalmas minden étel

– pl. öntetes zöldsaláták, levesek vagy olajos, folyékony szószok, mártogatósok. Helyettük pakoljunk egy-két töményebb mártogatóst, szendvicseket, hideg felvágottakat, húsokat, salátákat, és ne feledjünk vinni ropogtatnivalót sem. Desszertnek vigyünk friss gyümölcsöket, minimuffinokat vagy kekszeket. A piknikitalokat is készítsük el előre, majd öntsük át egy termoszba. Pakoljunk papírtányérokat, szalvétát, műanyag villákat vagy fogpiszkálókat, és egy pokrócot. Az ételeket csomagoljuk be alaposan (a salátákat, mártogatósokat légmentes dobozokba), és indulás előtt hűtsük legalább 1-2 órán át a hűtőszekrényben.

Félkész piknikételek

Ez a piknik egy hosszabb összejövetelre alkalmas – pl. lehet egy kirándulás csúcspontja, egy baráti ebéd a parkban vagy folyó mentén, egy szabadtéri program része stb. Az ételek nagy részét elkészítjük otthon, de némely salátát vagy szendvicset a helyszínen fejezünk be. Pakoljunk be néhány mártogatóst, mártogatható chipset, rudakat, hosszú darabokra vágott zöldségeket és pitakenyér-darabokat. Szendvicsnek vigyünk egy-két bagettet vagy ciabattát, és szendvicskrémeket, amikből készíthetünk bruschettát, és egyéb egyszerű szendvicseket. Készítsünk előre salátákat (zöld salátaleveleket és az önteteket külön csomagoljuk). Pakoljunk pácolt olívabogyókat, omlettfalatokat, hideg húsokat, halakat – ezekhez szószokat és mártásokat. Desszertnek pakoljunk gyümölcsöket, egyszerű süteményeket (kézzel megfoghatóakat) és tejszínhabot.

Az ételeket csomagoljuk be alaposan (salátákat, mártogatósokat légmentes dobozokba), majd indulás előtt hűtsük legalább 1-2 órán át a hűtőszekrényben.

A nyári koktélokat keverjük el, öntsük át egy termoszba vagy palackba – szénsavas üdítőt, a gyümölcs- és zöldségdarabokat a piknik alatt adjuk hozzá. Pakoljunk piknikkosárba és hűtőtáskába – lásd fontos piknik kellékek.

Forrás: Ács Bori

Meleg piknikételek

Egyre népszerűbb az egész napos piknik, ahová viszünk magunkkal egy mini (vagy eldobható) -grillt, ezáltal frissen sült ételeket falatozhatunk. Nagyszerű hétvégi program lehet egy erdőben, ligetben, folyó-, tóparton, főleg azok számára, akiknek nincsen kertjük, így nem tudnak kerti partit élvezni. Erre a típusú piknikre azonban nagyon fel kell készülni.

A nyers ételekkel nagyon vigyázzunk, főleg a halakkal és a csirkehússal.

A grillezendő húsokat pácoljuk be az előző este, és ha lehet, fagyasszuk le. Másnap tegyük át a hűtőtáskába, itt majd kienged, mire a grillsütő bemelegszik. A zöldségeket daraboljuk fel, és egy jól záródó dobozban tároljuk (ne pácoljuk előre). Pakoljunk mártogatósokat, kenyeret, salátákat, szószokat, gyümölcsöket és desszertet (lásd fenti kész-félkész piknik ötletek). Érdemes pitakenyeret vagy tortillalepényeket is csomagolni – ezeket 1-2 percig grillezzük, majd csomagaljunk bele a grillezett ételekből, és öntsük le valami pikáns szósszal.