Így változtassa meg az életmódját a hosszú életért

egészség, saláta, snack, étkezés
Vágólapra másolva!
Akár 25, akár 65 évesek vagyunk, az, amit megeszünk, és ahogyan a szabadidőnket töltjük, nagyban befolyásolja az élettartamunkat. Ha tovább és egészségesen akarunk élni, érdemes átgondolni az étrendünket, és figyelembe venni a következő 7 életmódbeli szokást. Ezek nemcsak a várható élettartamra lehetnek hatással, de az általános jólétet is javíthatják.
Vágólapra másolva!

Fogyasszunk több tápláló alapanyagot

A növényi alapanyagok, mint a hüvelyesek, a gyümölcsök, a diófélék, a magvak, a zöldségek és a teljes értékű gabonák,

ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok.

Emiatt csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulását, így járulva hozzá a hosszú élethez. A kutatók szerint ez a bennük lévő antioxidánsoknak köszönhető.

Együnk több diófélét

A diófélék tápanyagokban gazdagok, jótékony növényi vegyületeket, rostokat és fehérjét tartalmaznak.

Ezenkívül tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a réz, a folsav, a magnézium, a niacin, a kálium, valamint a B6- és az E-vitamin.

Érdemes beépíteni az étrendbe, ám mérsékeljük a fogyasztását, és kerüljük a sózott termékeket; természetes formában fogyasszuk a diót, a mogyorót, a pisztáciát és a mandulát.

Fogyasszunk több tápláló alapanyagot! Forrás: Shutterstock

Használjunk kurkumát

A kurkuma egy erős öregedésgátló szuperétel, amely kurkumint tartalmaz. Ez egy antioxidáns, amelynek gyulladásgátló tulajdonságai vannak.

Hagyjuk abba a túlevést

Állatokon végzett vizsgálatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kalóriabevitel 10-50%-os csökkentése hozzájárulhat az élettartam növekedéséhez. Noha több vizsgálatra van szükség a témában,

logikus, hogy ha folyton túlesszük magunkat, elkezdünk hízni, a sok zsír pedig nem egyenlő az egészséggel.

A kalória korlátozása hozzájárulhat a testtömeg és a hasi zsír csökkenéséhez. Ugyanakkor arra azért figyeljünk, hogy csak annyira csökkentsük a kalóriaadagot, amennyit a testünk még elbír. Forduljunk szakemberhez, aki segít meghatározni az kalóriaszükségletünket.

Igyunk teákat

Mármint rendes teát: nem a filtereset, hanem a teafüvet, ne sok cukorral és mézzel, hanem mindössze magában. A zöld tea szintén tartalmaz antioxidánsokat és jótékony növényi vegyületeket.

Mozogjunk rendszeresen

A fizikai aktivitás javítja az általános egészséget. Már napi 15 perc edzéssel is hozzájárulhatunk a jólétünkhöz.

Törekedjünk a minőségi pihenésre

Szükség van alvásra a sejtműködés szabályozásához és a gyógyuláshoz. A Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a hosszú élettartam összekapcsolható az alvási szokásokkal.

A túl kevés és a túl sok alvás is negatív mellékhatásokkal járhat.

Persze a táplálkozás, az alvás és a rendszeres mozgás mellett beszélhetünk a hatékony stresszkezelésről és az énidő fontosságáról. Az általános jólét elérése egy összetett folyamat, ám ezekkel a szokásokkal már tehetünk valamit az egészségünkért.