A kiegyensúlyozatlan étrend negatív hatással lehet a látásra

2019.10.15. 08:55

Az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan étrend a legtöbb betegség egyik fő okozója. A Molecular Nutrition & Food Research folyóiratban jelent meg nemrég egy tanulmány, amely szerint ez növeli a szembetegségek kialakulásának kockázatát is és akár vaksághoz is vezethet.

Ebben a tanulmányban az egyesült királyságbeli Southamptoni Egyetem kutatói feltárták, hogy a rossz táplálkozás, ideértve a magas zsírtartalmú és koleszterinben gazdag ételeket, károsíthatja a szem RPE-sejtjeit. Ugyanakkor szerintük ezeket a sejteket meg lehetne menteni, mielőtt olyan betegségek, mint az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD), kialakulnának.

Ezt olyan tényezők okozhatják, mint a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a túlsúly.

A kutatás során a kutatók megvizsgálták, hogy a rossz táplálkozás milyen hatással van a retina sejtjeire. Megállapították, hogy az egészséges RPE-sejtek képesek megbirkózni az öregedő szem változó állapotával.

Az egészségtelen étrend, különösen a magas zsírtartalmú étrend azonban negatív hatással van az RPE-sejtekre, ez pedig hosszú távú károkat és végül vakságot okozhat.

Ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a sérült sejteket még talán meg lehet menteni. Dr. Arjuna Ratnayaka, a tanulmány vezetője elárulta, hogy a jövőben ezen szeretnének dolgozni.

Forrás: Shutterstock

A szem egészségét támogató ételek

Itt az ideje, hogy elkezdjünk egy egészségesebb étrend szerint élni. A szemnek rendkívül sokféle antioxidáns hatású vitaminra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon; luteint, zeaxantint, A-, C-, E-vitamint, béta karotint, Ómega-3 zsirsavat és cinket kell rendszeresen fogyasztani.

Emellett persze érdemes elkerülni a magas telítettzsír- és cukortartalmú ételeket.

Ezeket az alapanyagokat mindenképp építsük be!

Sárgarépa – A béta-karotin adja narancssárga színét, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Ez fontos szerepet játszik a szem egészségében, segíti a retina fényelnyelését. Ha lehet, fogyasszuk nyersen, salátákban.

Citrusfélék – Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, amelyek segíthetnek megvédeni a szemet az életkorral járó szemkárosodástól. Fogyaszthatjuk őket önmagukban, de akár salátákhoz keverve is.

Tojás – Nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, emellett C-vitamint, E-vitamint és cinket is.

Hal – Kiváló Ómega-3 zsírsavforrás, amely tápanyag javítja a szem egészségét.

Zöld leveles zöldségek – Szintén gazdagok luteinben és zeaxantinban, emellett rengeteg C-vitamint is tartalmaznak. Készülhet belőlük turmix vagy saláta.

Diófélék – Szintén a bennük lévő Ómega-3 zsírsav miatt érdemes fogyasztani.

Magvak – Ezek közül például a chiamag, a lenmag és a kendermag tartalmaz sok Ómega-3 zsírsavat.

Víz – A víz nélkülözhetetlen az élet, így a szem számára is. A bőséges folyadékbevitel megakadályozza a kiszáradást, enyhítve ezzel a száraz szem tüneteit.

Próbálja ki a következő recepteket a szeme egészségéért!

Káposztasaláta aszalt gyümölcsökkel. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Káposztasaláta aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók a salátához:

  • 4 csésze nyers kelkáposztalevél
  • ¼ csésze apróra vágott aszalt füge
  • ¼ csésze apróra vágott aszalt sárgabarack
  • 4 zöld hagyma, apróra vágva
  • 1 közepes sárgarépa, apróra vágva
  • ¼ csésze főtt borsó vagy bab

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 teáskanál almaecet
  • 2 teáskanál méz vagy juharszirup
  • só és bors

Elkészítés:
Durván aprítsuk fel a kelkáposztát és tegyük egy tálba.
Keverjük hozzá a saláta többi összetevőjét is a borsó vagy a bab kivételével.
Egy kis tálban keverjük össze az öntet összetevőit és öntsük a salátára.
Jól forgassuk át és tegyük a hűtőbe 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A borsóval vagy babbal, sóval és borssal megszórva tálaljuk.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Mangós zöldturmix

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze mangó
  • 1 érett banán
  • 1 csésze spenót
  • 3/4 csésze mandulatej

Elkészítés:

Tegyük a hozzávalókat egy turmixgépbe és dolgozzuk össze.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: