Könnyű házi zsemle fokhagymás vajjal reggelire

zsemle zsömle recept
Vágólapra másolva!
A bezártság előhozza belőlünk a szakácsot, a cukrászt és a péket. Hirtelen fellobbant a vágy, hogy bolti helyett házi készítésű finomságokkal halmozzuk el a családot és persze magunkat is. Itt van ez a zsemlerecept, amellyel biztosan lekörözzük a közeli pékségeket, illetve a fokhagymás vaj, amely tökéletes reggelivé avanzsálja az egyszerű zsemlét. Készítsük el még ma!
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Ács Bori

Zsemle fokhagymás vajjal

Hozzávalók a zsemléhez:

  • 150 ml meleg víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 225 g liszt
  • másfél teáskanál só

Hozzávalók a fokhagymás vajhoz:

  • 10 ml extra szűz olívaolaj
  • 4 teáskanál vaj
  • fél teáskanál apróra vágott fokhagyma

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
Keverjük el a cukrot a meleg vízben és morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk, hogy felfusson.
Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük bele a sót.
Készítsünk egy lyukat a közepébe és öntsük bele az élesztős keveréket.
Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amint összeállt, tegyük egy lisztezett felületre és gyúrjuk jól össze.
Szagassuk a tésztát 16 darabra, formázzunk belőle zsömlét, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Hagyjuk pihenni 30 percig, azután süssük 15 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
A fokhagymás vaj elkészítéséhez krémesítsük a vaj, a fokhagyma és az olívaolaj keverékét.
Tálaljuk a frissen kisült zsemlékkel.