A múlt hét legkedveltebb receptje a sajtkeksz volt

sós keksz, sajtos keksz
Vágólapra másolva!
A múlt héten igencsak ráhangolódtunk az őszre: sütőtökkrémlevest, birsalmasajtot és körtés süteményt készítettünk. Megtudtuk, mit jelent a túlevés, és mit tehetünk ellene, illetve azt is, hogyan lehet a legegyszerűbben megpucolni a tojást. Avokádós recepteket lestünk el Michelin-csillagos séfektől, és immunerősítő fahéjteát készítettünk, ez lett az új kedvenc őszi italunk. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Ez a legegyszerűbb és legfinomabb sós süti, amelyet valaha készített

A néhány összetevőket tartalmazó receptek különösen népszerűek. Nem véletlenül, hiszen imádjuk a bennük rejlő egyszerűséget. Azok számára, akik a sós finomságokat szeretik, itt a „sajtkeksz" receptje! Tényleg csak három alapanyagra van szükségünk az elkészítéséhez.

5 egyszerű avokádós finomság Michelin-csillagos séfektől

Az avokádó egy sokoldalú alapanyag, amelyet rengetegféleképpen elkészíthetünk. Legyen szó reggeliről, ebédről, vacsoráról, az avokádó bármely étkezés sztárjává válhat. Kiváló ásványianyag- és vitaminforrás, C-, E-, K- és B6-vitamin, valamint riboflavin, niacin, folát, pantoténsav, magnézium és kálium is van benne.

Forrás: Shutterstock

A közelmúltban öt Michelin-csillagos séf adott interjút egy amerikai médiavállalatnak. Elárulták, melyik a kedvenc avokádós receptjük. Ezeket a recepteket hoztuk el most önnek!

Az immunerősítő fahéjtea az új kedvenc italunk és csak három hozzávalóra van szükség

A fahéjteát a kurkuma és a gyömbér csodás tulajdonságai egészítik ki. Mindhárom alapanyag antioxidánsokban gazdag, segítheti a fogyást és erősítheti az immunrendszert. Ha erős az immunrendszerünk, még egy megfázást is könnyebb elkerülni.

Teljes kiőrlésű kenyereket ellenőrzött a Nébih

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást.

Forrás: Shutterstock

A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Meghalt a híres magyar séf

Szeptember 23-án, 81 éves korában hirtelen halt meg otthonában Lukács István mesterszakács, háromszoros Oscar-díjas, többszörös olimpiai bajnok séf. A szakácstársadalom, a magyar gasztronómia óriási vesztesége.

Mi a túlevés, és hogyan hat a testünkre?

Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy nem tudott engedni egy finom étel csábításának, és ahogy mondani szokták: „degeszre tömte magát". Ezt hívják túlevésnek, ami több szempontból is hatással van az egészségre, ha szokássá, mindennapossá válik.

Forrás: Shutterstock

A súlygyarapodástól a megnövekedett koleszterinszintig sok probléma merülhet fel. De miért esszük egyáltalán túl magunkat? Melyek a túlevés jelei? Hogyan lehet megfékezni? A túlevés mögött nincs semmi misztikum. Tulajdonképpen arról van szó, hogy néha az érzelmek hajszolnak minket túlevésbe - például a szomorúság, a stressz, de ugyanúgy az öröm is.

Emiatt a sütőtökkrémleves miatt megérte várni az őszre

Levesimádók, figyelem! Ez a sütőtökkrémleves egy egészséges, ízletes finomság, amely gyönyörűvé varázsol minden őszi napot. Tökéletes recept! Próbálja csak ki, és győződjön meg róla a saját ízlelőbimbóival. Túl sok hozzávaló nem is kell hozzá, ráadásul gyorsan megvagyunk vele. Akár már ma elkészítheti!

Hogyan süssünk, főzzünk margarinnal?

Milyen zsiradékot használjunk sütéshez? Kiválthatjuk a vajat margarinnal? Lehet egyáltalán margarinnal főzni, vagy csak szendvicskészítéshez javasolt? Az ízletes ételek készítéséhez szinte elengedhetetlen a zsiradék, ami nem csak lágyabbá teszi a fogások textúráját, de fontos szerepe van a hevítésénél is.

Forrás: Flora

Amennyiben inkább a vegetáriánus, flexitáriánus vagy akár laktózmentes étrenddel kísérletezünk, jó hír, hogy az állati eredetű zsiradékokat, így például a vajat bármikor ki lehet váltani növényi alapú margarinokkal. Az azonban nem mindegy, melyik típusú margarint használjuk sütéshez, főzéshez és kenéshez – a Rama összeállítása bemutatja, mikor mit érdemes választanunk.

Meghalt a három Michelin-csillagos, legendás francia séf

92 éves korában meghalt Pierre Troisgros három Michelin-csillagos legendás séf, aki megújította a francia konyhát - közölte Patrice Laurent, a Troisgros-ház igazgatója.

Jól szerepeltek a magyar borok a világ egyik legrangosabb versenyén

A nemzetközi borversenyre idén 56 országból érkeztek nevezések. A DWWA zsűrijében dolgozó 116 borszakértő (köztük 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier) 16 518 tételt kóstolt Londonban egy teljes hónapon át.

Forrás: Shutterstock

Eredményesen szerepeltek a magyar, elsősorban a tokaji borászatok a világ egyik legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiírásában, melyről 1 Best in Show, 5 platina- és 12 aranyérmet hoztak el.

Ezért fogyasszunk több rukkolát

Amikor felmerülnek a zöld leveles zöldségek, a legtöbbünknek a spenót és a kelkáposzta jut az eszébe. A rukkola kevésbé örvend nagy népszerűségnek, jellegzetes borsos ízét kevesen kedvelik. Pedig valójában könnyű beépíteni az étrendbe, ráadásul számos egészségügyi hatása is van fogyasztásának. Ezeket gyűjtöttük össze.

A birsalma egészségügyi előnyei, amiért érdemes kompótot készíteni belőle

A birsalma egy ősi gyümölcs, termesztése az ókori Görögországban és Rómában kezdődhetett. A szeretet és a termékenység szimbólumának tekintették. Évtizedek óta használják a népi gyógyászatban, ám a csodás hatásait övező kutatások még a kezdeti szakaszban járnak.

Forrás: Shutterstock

Sajnos nem olyan népszerű gyümölcs, holott egészségügyi tulajdonságait tekintve érdemes lenne többet ennünk belőle. Persze nincs könnyű dolgunk, mert nyersen szinte fogyaszthatatlan, vagy legalábbis meg kell küzdenünk vele, és sokan nem is szeretik. Szerencsére van még néhány ötlet a tarsolyunkban, hogyan használjuk fel a birsalmát.

Aranybarna, kívül ropogós, belül puha burgonyakrokett házilag

Rizs, tészta, tört krumpli – Egy idő után a köretek is hamar unalmassá válnak. Cseréljük le a hagyományos köreteinket, és ma készítsünk inkább burgonyakrokettet a sült hús mellé. Legalább dupla adaggal számoljunk, mert amilyen finom, még a végén önmagában megesszük, az ebédnél meg hoppon maradunk. Íme a szerintünk legfinomabb, házi burgonyakrokett!

Varázsoljunk őszi hangulatot a konyhába ezzel az isteni birsalmasajttal

Már amikor megjelentek az első kis birsalmák a fán, elkezdtünk azon vitatkozni a családban, hogy mégis mit csináljunk belőle. Kompótot? Lekvárt? Sajtot? Megbeszéltük, hogy amint beérik a gyümölcs, így sorban készítjük a finomabbnál finomabb fogásokat.

Forrás: Shutterstock

sakhogy idővel rájöttünk: nem lesz annyi birs a fán, hogy mindenhez legyen alapanyag. Megszavaztuk hát, hogy legyen inkább birsalmasajt, azt úgyis mindenki szereti. Birsalmasajtot készíteni egy kicsit macerás, ugyanakkor megéri a fáradságot, hiszen akár több mint egy évig is eláll.

Ez a tojáspucolás egyik legegyszerűbb módja - videó

Ha tojáspucolásról van szó, általában kézzel esünk neki. Néha könnyebben megy, néha nehezebben, néha apró darabkákban jön le a héj, néha a tojással együtt. Legközelebb próbáljuk ki ezt a konyhai trükköt, hátha beválik! Ez a tojáspucolás egyik legegyszerűbb módja, és csak egy kanál kell hozzá.

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Így készítsünk tökéletes körtés, csokoládés süteményt

A mai rohanó világban szinte szomjazzuk azokat a recepteket, amelyek nem vesznek el túl sok időt az életünkből. Még akkor is valami könnyűt választunk, ha ebéd kell az asztalra, vagy megkívántunk valami finomat. Ez a körtés és csokoládés sütemény is egy gyors recept, egy kicsivel több mint fél órára van szükségünk az elkészítéséhez.