Jamie Oliver karácsonyi pulykája gyümölcskörettel és áfonyamártással

Jamie Oliver
Vágólapra másolva!
Jamie Oliver időről időre megosztja receptjeit és főzési trükkjeit, amelyeket lelkesen lesünk el tőle. Most a karácsonyra készített vajas pulyka, a hozzá tartozó gyümölcsköret és az isteni áfonyamártás receptjét tanultuk el tőle.
Vágólapra másolva!

Jamie Oliver elárulja, hogyan készítsünk könnyű és finom pulykát karácsonyra úgy, hogy a család utána megnyalja mind a tíz ujját. Mindössze egy egész, szabad tartású pulykára, friss kakukkfűre, sózatlan vajra, baconszalonnára és aszalt áfonyára van szükség hozzá.

Jamie azt javasolja, hogy az ízlés szerinti mennyiségű (de minimum 500 gramm) vajat keverjük össze a többi hozzávalóval;

az egy csomag, apróra vágott, lepirított baconnel, az egy csokor apróra vágott kakukkfűvel és minimum 500 gramm áfonyával. Először persze érdemes meglágyítani a vajat. Ez a keverék kerül a pulyka bőre alá.

Jamie Oliver: pulyka, gyümölcsköret és áfonyamártás karácsonyra Forrás: Siamdiscovery

Gumis spatulával benyúlhatunk a pulyka bőre alá, hogy jó alaposan megkenjük a fűszeres vajjal. Ne sajnáljuk! Miután az összes vaj a pulyka bőre alá került, mehet egy tepsire, csomagoljuk be alufóliával és már süthetjük is.

A madarat kilogrammonként 25-30 percig érdemes sütni.

Persze a pulyka mellé nem hiányozhat az áfonyamártás és a gyümölcsköret sem, amit Jamie szeret saját kezűleg elkészíteni. Kapható a boltokban is áfonyamártás, ő mégis ragaszkodik a házi ízekhez. Ráadásul olyan könnyű elkészíteni, hogy kár lenne boltit venni.

Jamie azt tanácsolja, hogy szeleteljünk fel néhány almát, körtét és birsalmát ízlés szerinti mennyiségben a köret elkészítéséhez. 4-5 darabbal mindenképp érdemes számolni mindegyik gyümölcsből. Pirítsuk meg őket egy kis vajon babérlevéllel, egy csipet fahéjjal és cukorral. Így fog finoman karamellizálódni.

A mártás elkészítéséhez 500 gramm friss vagy fagyasztott áfonyára, 2 almára, 150 g porcukorra és 1 fahéjrúdra van szükség.

Ez a mártás nemcsak a pulykához illik jól, hanem például a kacsához és a libához is. Ráadásul jó előre el lehet készíteni, és még gasztroajándéknak is kiváló.

Tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy kis vizet. Forraljuk fel az egészet, pároljuk óvatosan. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, a keverék pedig egy kissé besűrűsödött, vegyük le tűzről és csak hagyjuk kihűlni. Ilyen egyszerű. Nagyon finom vele a pulyka és a gyümölcsös karácsonyi köret is.

Forrás