A múlt héten ünnepeltük a palacsinta világnapját

palacsinta
Vágólapra másolva!
A palacsinta világnapja február 16-án, vagyis húshagyókedden volt. A jeles nap alkalmából kávés és japán palacsintát is készítettünk. Megnéztük továbbá, hogyan készítik a palacsintát a világ más tájain, és azt is, hogy Gordon Ramsay szerint milyen a tökéletes palacsinta. Persze nem minden a finom desszert körül forgott, hiszen készítettünk padlizsánkrémet, rakott padlizsánt és mediterrán kenyeret is. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Japán palacsinta a palacsinta világnapjára

Ha húshagyókedd, akkor palacsinta! A palacsinta világnapja mindig a negyven napos böjt kezdetére, vagyis húshagyókeddre esik. Ezt követi hamvazószerda, amikor megkezdődik a húsvét előtti böjt időszaka. Ám húshagyókedden nemcsak húst ettek utoljára, hanem zsírt és tojást is. Többek között ezért készült palacsinta ezen a napon.

Húsmentes rakott padlizsán a böjtölőknek

A padlizsán még mindig egy nem túl népszerű alapanyag, ám szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy rendszeresítik a konyhában. A változatos táplálkozás elengedhetetlen, főleg a negyven napos böjt idején, amikor mellőzzük a húsok fogyasztását.

Forrás: Shutterstock

Az a legjobb, ha minél színesebben fogyasztunk zöldségeket, illetve újdonságokat is kipróbálunk. Ha eddig nem, vagy csak ritkán fogyasztottunk padlizsánt, itt az ideje kipróbálni ezt a receptet. A rakott padlizsán laktató, finom és még csak nem is bonyolult recept.

Sok citromlé a lehető legkevesebb erőfeszítéssel – videó

Friss citromlevet facsarhatunk kézzel vagy facsaróval. Ez a jól bevált szokás, senkinek nem jutna eszébe máshogy tenni. Még akkor sem, ha a félbevágott citrom kissé megszikkad a konyhapulton, mert nem használjuk fel időben. Ám itt egy trükk, amellyel úgy facsarhatjuk ki a citromot, hogy nem kell félbevágnunk

A kínai kel 9 jó hatása a szervezetre

A kínai kel egy Ázsiában őshonos alapanyag, amelynek ropogós, magas víztartalmú levelei vannak. Kiváló alapanyag, hiszen nemcsak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban is gazdag.

Forrás: Shutterstock

Kevésbé kesernyés ízű, mint a fejes saláta, könnyen emészthető és beilleszthető az étrendünkbe. Összeszedtük a legjobb tulajdonságait, és néhány tippet is hoztunk arra vonatkozóan, hogyan fogyasszuk.

Gordon Ramsay szerint ilyen a tökéletes palacsinta

Gordon Ramsay megosztotta követőivel, szerinte milyen a tökéletes palacsinta. Meglepő, de ő mindössze három összetevővel készíti, ráadásul a végeredmény egy szuper vékony finomság. Nemcsak az elkészítés módjára, de a tálaláshoz is ad tippeket a szakács.

Ezt jósolják a kölesről 2023-ra

Úgy tűnik, a quinoának hamarosan leáldozik, és új sztár lép a helyébe: a köles. A köles gluténmentes, rostban gazdag gabonaféle, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Nemzetek Szerevezete szerint 2023 a köles nemzetközi éve lesz. Úgy vélik, a köles hamarosan a mindennapi étrend szerves részévé válik az egész világon.

Padlizsánkrém: az új kedvencünk a tojáskrém helyett

A padlizsánkrémet nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és szuperül feldobja az unalmas reggeleket. Ha valami újdonságra vágyunk, mindenképp próbáljuk ki. Az alapanyagok többsége biztosan ott van a kamrában, talán csak padlizsánért kell elugranunk a boltba. Ezzel könnyű lecserélni az unalmas vajat és májkrémet a szendvicsekben is.

Nem a panírozás a legjobb dolog, ami karfiollal történhet

Nálunk, ha előkerül a karfiol, általában krémleves vagy rántott karfiol készül belőle. Legalábbis eddig így volt, most azonban rátaláltam erre a különleges receptre, amely megváltoztatta a vélekedésemet a karfiolról.

Forrás: Shutterstock

Levesként még megettem ugyan, de a rántott karfiol inkább a családnak készült, mert valójában sosem rajongtam ezért a zöldségért. Most azonban minden megváltozott ennek a receptnek köszönhetően.

Francia sajtleves ebédre gyorsan és egyszerűen

Ez a sajtleves az én szívemet rögtön elrabolta. Amikor megtaláltam az eredeti receptet, újragondoltam, és a saját szám íze szerint formáltam. Ez az én esetemben azt jelentette, hogy többféle sajttal dolgoztam, így lett a végeredmény egy ízekben és zamatokban gazdag sajtleves.

5 gyakori sütési baki, amit sokan elkövetnek

A sütésben és a főzésben az az egyik legfrusztrálóbb dolog, hogy néha órákat töltünk a konyhában, ám a végeredmény borzalmas lesz. Túl száraz, túl kemény, sűrű a tészta, kívül már barnul, belül nyers, morzsálódik és még sorolhatnánk a süteményes bakikat.

Forrás: Shutterstock

Noha helyrehozni nem mindig lehet, azért tehetünk, hogy legközelebb ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ám felmerül a kérdés: vajon mit kellett volna másképp csinálni? Ebből az összefoglalóból kiderül!

Péksütemények otthon: mediterrán olívabogyós kenyér

Kívül ropogós, belül puha, ízes kenyér, amely az egész család kedvence lesz. Csak próbálja ki! Nálunk is így kezdődött: egyszer elkészítettem, utána pedig nem győztem újra és újra megsütni. Ha unja a hagyományos fehérkenyeret vagy ki akar próbálni valami újat, akkor tényleg csak ajánlani tudom. Olyan finom, hogy még a pékségek kínálatával is vetekszik.

Mit ehetünk a 40 napos böjt alatt?

Idén a negyven napos böjt február 17-én, hamvazószerdán kezdődött, és egészen április 4-ig, tehát húsvét vasárnapig tart. Ez egy jó alkalom arra, hogy kipróbáljuk a zöldségekben és növényi eredetű alapanyagokban gazdag táplálkozást, így készítve fel a testünket a megtisztulásra.

Forrás: Shutterstock

De vajon mit lehet és mit nem lehet enni a 40 napos böjt alatt? Az első és legfontosabb szabály: negyven napig hagyjuk ki a húsokat az étrendünkből, beleértve a virsliket, szalámikat és egyéb húskészítményeket is.

Így készítsünk szerencsesütiket otthon

Nagyon szeretem a kínai szerencsesütiket. Amikor étterembe metünk, a vacsora után mindig bontottunk a barátommal egy-egy sütit, és érdeklődve nézegettük egymás üzeneteit. Mostanra sikerült megtanulnom néhány receptet, így otthon is viszonylag gyakran kerül kínai étel az asztalra. Egy valami azonban mindig hiányzott: a szerencsesüti.

Mi legyen a megmaradt palacsintatésztával?

A palacsinta világnapján minden a palacsinta körül forog. Alig várjuk, hogy a munkából hazaérve bekeverjük a tésztát, és meglepjük az egész családot ezzel a finomsággal.

Forrás: Shutterstock

Csakhogy bizony előfordulhat, hogy elszámoljuk magunkat. Készítünk mondjuk két adag tésztát, és a fele megmarad, mert a család már degeszre tömte magát, kisütni ezért felesleges lenne. Mit lehet tenni ilyenkor?

16 palacsinta a világ minden tájáról

Minden országnak megvan a saját palacsintareceptje: édes vagy sós, vékony vagy vastag, töltött vagy öntettel felszolgált, hagyományos tésztájú vagy valamilyen különleges összetevővel készült. Sőt, egyes országokban nemcsak az elkészítés, hanem a fogyasztás és a felszolgálás módja is eltérő. Nézzük meg a világ palacsintáit a palacsinta világnapján!

Isteni finom sült csirkemell anélkül, hogy egy órát töltene a konyhában

Jó a rántott csirkemell, ebben mindannyian egyetérthetünk, ám néha még jobb kipróbálni valamit újat. Itt az ideje, hogy ezúttal kihagyjuk a panírozást, és valami különlegeset készítsünk feleannyi idő alatt.

Forrás: Shutterstock

Ez a recept elképesztő dolgot művel a csirkemellel! Mindenképp próbálja ki, ha szeretné, hogy kevesebb mint egy óra alatt kész legyen az ebéd.

Íme néhány extra segítség a konyhában - videó

Könnyítsük meg az életünket a konyhában ezekkel a nagyon egyszerű, mégis praktikus trükkökkel. Nem kell extra erőfeszítéseket tennünk azért, hogy új dolgokat tanuljunk, elég megnéznünk ezt a videót. Nem is gondolnánk, mennyi bosszúságtól és fáradtságos többletmunkától kímélhetjük meg magunkat néhány praktikával.

Az édesburgonya egészségesebb, mint a hagyományos?

Az édesburgonya hirtelen lépett be az életünkbe, ám azóta sem távozott. Sőt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Még az a hír is járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos burgonya. De vajon igaz ez?

Péksütemények otthon: rozmaringos, olívaolajos kenyér

Ez a rozmaringos, olívaolajos kenyér lesz a család új kedvence. A rozmaring nem túl hivalkodó, a kenyér puha, melegen a legjobb. Ám másnap fogyasztva is finom, sőt bármikor újra lehet melegíteni. A héja roppan, a belseje puha, az olívaolaj pedig egy extra aromát kölcsönöz neki. Próbálja ki, nem fogja megbánni!

Isteni finom kávés palacsinta

Kávé és palacsinta – mondhatjuk, hogy a világ két legjobb dolga? Persze! Ebben a receptben pedig ötvözhetjük is. Tökéletes választás a reggeli lendületért. Tegyük félre a hagyományos receptet, és próbáljunk ki valami újat.