Újév napján kötelező lencsét enni

lencse
Vágólapra másolva!
Miért kerül az új év első napján lencse vagy töltött káposzta a legtöbb család asztalára? Azért, mert mindkét étel a gazdagságot és a szerencsét jelképezi. Bármilyen lencsés ételt választhatnánk, ám mi mégis megmaradunk a hagyományos főzeléknél. Kezdjük az új évet a bőség ételével. Íme a recept!
Vágólapra másolva!
Lencsefőzelék. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Újévi lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 3-4 db babérlevél
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors és ételízesítő ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

A lencsét válogassuk és mossuk át előző este, majd áztassuk is be.
Elsején öntsük le róla a vizet, aztán tegyük félre.
Pirítsuk meg olajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát, öntsük bele a lencsét, pirítsuk meg egy picit azt is, utána öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.
Fűszerezzük be, majd főzzük puhára.
Közben olajon pirítsuk meg a lisztet, majd keverjük bele a lencsébe.
Hagyjuk összerottyanni, majd, amikor a lencse már teljesen puha, lecsukhatjuk alatta a gázt.
Ehetjük magában, de grillezhetünk hozzá virslit vagy készíthetünk mellé fasírtot is.