7 ok, amiért kifejezetten ajánlott céklát fogyasztani

cékla mindmegette.hu
Vágólapra másolva!
A cékla az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, de bővelkedik vitaminokban is, ám sokan mégis csak savanyúság formájában fogyasztják, pedig kiváló grillezve a húsok mellé, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, a Mindmegette most összegyűjtött 7 meggyőző érvet a rendszeres céklafogyasztás mellett.
Vágólapra másolva!

Hazánk kiemelkedő gasztronómiai portálja szerint a következők miatt javasolt a népszerű zöldség fogyasztása:

  1. Segít a rák megelőzésében
    A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
  2. Méregtelenítő és zsírégető hatása van
    A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani.
  3. Vérnyomáscsökkentő
    A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat.
  4. Javítja az állóképességet
    A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheted, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzed fáradtnak magad. A cékla a renegerálódást is segíti.
    A hazánkban leginkább savanyúságként elterjedt zöldség számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Forrás: Shutterstock
  5. Kiváló a bőrproblémákra
    A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheted a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyál meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogod a változást.
  6. Gyulladáscsökkentő
    A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.
  7. Vérszegénység ellen is gyógyszer
    Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A célkának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.