Gyógyít, szépít, salaktalanít: ezért lenne érdemes minden nap kölest fogyasztani

köles
köles
Vágólapra másolva!
Számtalan élelmiszerről derül ki nap mint nap, hogy mennyire keveset tudunk róluk, pedig kifejezetten jótékony, vagy épp potenciálisan káros. Mi most előbbire hozunk egy példát, és cikkünkben bemutatjuk a köles áldásos hatását.
Vágólapra másolva!

Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, és a vércukorszint sem szökik tőle az egekbe, ráadásul pénztárcakímélő, könnyen elkészíthető és számos étel alapanyaga. A szuperélelmiszerként is emlegetett köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik, mégis évtizedekig méltatlanul hevert a kamrák polcain. 

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. 

A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról.

köles
A népszerű köret nemcsak finom és tápláló, hanem nagyon egészséges is. 
Fotó: Mindmegette.hu

Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is.

A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első adatok időszámításunk előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették, a Föld népességének harmada alapélelmiszereként használta. Európában az újkőkorból kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt.

köles
GRILLCSIRKÉS KÖLES EGYTÁL
Fotó: Mindmegette.hu

A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel, de a táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. 

Így használjuk a konyhában

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásain kívül a köles mellett szól, hogy elkészítése rémegyszerű,  tökéletesen beilleszthető a rohanós hétköznap estékbe, emellett sokoldalúan felhasználható. Varázsolhatunk belőle kiadós főételt, tökéletes húsok mellé tápláló köretként, de egy rostgazdag reggeli, édesség vagy egy könnyű saláta alapanyagaként is megállja a helyét.

Ha további egészséges ételekre kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!