Lesújtó hír érkezett a kávéról, ez sok embernek fog nagyon fájni

Kávé
Luxuscikké válhat a kávé
Vágólapra másolva!
Elképesztő drágulás jöhet a megnövekedett geopolitikai kockázatok miatt, de van egy ennél sokkal nagyobb veszély is.
Vágólapra másolva!

Már, akár a közeljövőben rengeteget drágulhat a kávé, a tea és a kakaó ára, sőt, akár luxussá is válhat – írja a Financial Times nyomán a Világgazdaság.

Ezek ugyanis bonyolult útvonalon jutnak el Európába, konténerszállító hajókon, amelyek útvonalai az izraeli–Hamász háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszi terroristák támadásai miatt felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra áttérni, például megkerülve Afrikát.

Az Atlanti-óceán másik oldalán a Panama-csatorna járhatósága is veszélybe került – itt nem iszlamista fegyveresek, hanem az aszály nehezíti meg a közlekedést, tovább bonyolítva a globális ellátási láncok működését.

És óriási problémát jelent még a klímaváltozás: a termelők többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal megküzdeniük.

A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, az éghajlatváltozás azonban ezt tovább fokozza, ráadásul a kávé, a kakaó és a tea termelése elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól a védekezéshez.