Az AMD nagysebességű adatátviteli technológiát dolgozott ki<br/>

Vágólapra másolva!
A számítógép-teljesítmény további fokozásának egyik gátja a különféle részegységek közötti adatátviteli csatornák elégtelen sebessége. Az AMD új technológiája - amelyet ingyenes bocsát a számítógépgyártók rendelkezésére - megsokszorozza ezt a sávszélességet.
Vágólapra másolva!

A HyperTransport névre keresztelt buszrendszert a félvezetőgyártó eredetileg többprocesszoros számítógépeihez fejlesztette, azonban hamar felismerte, hogy alkalmazásával a szerverek mellett az asztali PC-k, notebookok és más, hordozható eszközök teljesítménye is fokozható.

A technológia gyors elterjedése, szabvánnyá válása érdekében az AMD felkereste az iparág nagyobb vállalatait és ingyenesen a rendelkezésükre bocsátotta a részletes dokumentációt. Az elképzelés felkeltette a hardvergyártók érdeklődését, megállapodást írt alá az AMD-vel többek közt a Cisco Systems, a Sun Microsystems és a Microsoft.

A HyperTransport az egyes bővítőkártyákat az alaplapra csatlakoztató PCI-busznál huszonnégyszer gyorsabb. Átlagosan 6,4 GB-ny információ továbbítására képes, szemben az említett csatorna 266 MB/másodperces sávszélességével.

Az AMD még idén megkezdi az első, HyperTransportot használó alaplap gyártását, amely már saját 64 bites, Hammer kódnéven ismert processzorához készül.

(c|net)

Ajánló: