"A hír igaz..."

Vágólapra másolva!
Május 14-én az írható és újraírható CD-lemezekre kivetett jogdíjról publikált cikket a Számítástechnika Vélemény rovata. A cikkre a Szerzői Jogvédő Iroda reflektált.
Vágólapra másolva!

...Nos, a magánmásolások tömegessé válásával elérkezett az a pillanat, amikor ki kellett mondani: a jogosultak érdekei jelentősen sérülnek. Azonban ha azt mondanánk, hogy a továbbiakban a külön engedély nélküli otthoni magáncélú másolatkészítés jogsértő, azzal gyakorlatilag kijelentenénk: lényegében az egész társadalom jogsértő, hiszen mindenkinél található legalább egy másolt kazetta, CD, vagy egy tévéből felvett műsor. Erre a problémára adott választ az üres hanghordozókra bevezetett jogdíj, amely "kihúzza a probléma méregfogát". A lényege: a jogosultak egyfajta kompenzáló jogdíjban részesülnek; ezzel "jogos érdekeik" a továbbiakban már nem sérülnek; így mégis bárki készíthet szabadon magáncélú másolatokat.

Mind több ország jogalkotása ismerte fel, hogy helyesebb egy átalánydíjat kivetni az üres hordozókra, mint gyakorlatilag mindenkit bűnösnek tekinteni. A megoldás jogdogmatikai szempontból és a cikkben is leírt okokból sok vitát kavart, jobb megoldás azonban ez idáig nem kínálkozott, így ma ezt alkalmazza (többek között) gyakorlatilag minden EU-, illetve EU-ba igyekvő állam.

(A teljes szöveg és a Számítástechnika újságírójának válasza a a lap június 18-i, 25. számában olvasható.)