Vágólapra másolva!
A legnagyobb japán gumiabroncs gyártó vállalat, a Bridgestone kiterjeszti tevékenységét a félvezető lapkák gyártására is és 2004 második felében már meg is kezdi a kísérleti termelést.
Vágólapra másolva!

A cég 2010-re már havi tízezer darab szilikon-karbid lemez gyártását és évi 10 milliárd jen (91 millió dollár) értékesítési árbevétel elérését tervezi. Mindez mindössze fél százalékát tenné ki a konszern kétezer milliárd jenes éves értékesítési árbevételének. Bridgestone forgalmának jelenleg mintegy 20 százaléka származik a nem gumiabroncs gyártással összefüggő tevékenységekből, olyanokból mint egyéb gumi termékek, valamint a félvezető gyártásban használt kerámia alkatelemek.

A szilikon lemezek gyártása, amelyekbe az integrált áramköröket metszik bele, jól illeszkedik a Bridgestone diverzifikálási törekvéseibe. A szilikon-karbid lapkák a sokkal nagyobb hőálló képességgel rendelkeznek és magasabb feszültség kezelésére képesek mint a hagyományosak. Főként távközlési és autóelektronikai célokra használt nagyteljesítményű integrált áramkörökben kerülnek felhasználásra. A piacot jelenleg az amerikai Cree Inc. uralja. Szilikon-karbid lapka gyártását tervezi még a japán Nippon Steel Corp., valamint a Hoya Corp. is.