Az Ericsson Magyarország és a Westel Rt. a világszerte mutatkozó érdeklődés miatt nemzetközi MMS fórumot rendezett Budapesten. Az eseményen hat ország kilenc mobilszolgáltatója tájékozódott a világ első MMS szolgáltatásának bevezetéséről, és az eddigi tapasztalatokról.

2002. április 18-án a Westel indította el a világ első teljes körű, kereskedelmi MMS szolgáltatását, melynek segítségével multimédiás üzenetet küldhetünk, fogadhatunk mobiltelefonunkkal. A világpremier nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki, ezért döntött úgy a Westel és a világ első MMS telefonját gyártó Ericsson, hogy fórumot rendeznek, és megosztják tapasztalataikat a bevezetésről, a technikai kérdésekről, a piaci várakozásokról és a már működő tartalomszolgáltatásokról.

Sikeres start

A Westel szerint az első hat hét után már 1000-1500 ember használja az MMS szolgáltatást, és ezek az ügyfelek szinte kivétel nélkül olvassák az SMS-ben már népszerűvé vált GO magazin multimédiás változatát is.

Sugár András, a Westel elnök-vezérigazgatója elmondta: tavaly szeptemberben kezdték meg a tárgyalásokat az Ericssonnal az MMS technológiáról. Az Ericsson tesztrendszerét november 6-án indították el, és nagy, publikus rendszert csupán december 10-én kezdték építeni. Vagyis közel fél év intenzív munkával, sokszor úttörő, innovatív megoldásokat alkalmazva vezették be a kereskedelmi szolgáltatást.

MMS a gyakorlatban

MMS-t jelenleg egyedül a SonyEricsson T68i telefonjával és a hozzá illeszthető CommuniCam II TM fényképezőgéppel lehet küldeni és fogadni, a Westel hálózatán belül. A képet és akár hangot is tartalmazó fájlok küldése 10 kilobájt méret alatt 76 Ft-ba, 10 és 30 Kb között 160 Ft-ba kerül. 30 Kb-nál nagyobb fájlt egyelőre nem lehet továbbítani, mivel azt a T68i nem támogatja.

A Nokia a második negyedévre ígéri a 7650-es készülékét, amely a második MMS telefon lesz a világon.
 
Ha egyik T68i-ről küldünk MMS-t a másikra, hasonlóan kell eljárnunk, mintha SMS-t küldenénk. A kamerával elkészített fénykép címzettje lehet egy telefonszám, vagy egy e-mail cím. Ha az elsőt választjuk, a címzett SMS-módra értesítést kap az üzenet érkezéséről - a készülék közli a feladót, és a fájl méretét. Egy gombnyomással az üzenet letöltése mellett dönthetünk, ekkor a számítógépekről már ismert csík mutatja a letöltés állást. Néhány másodperc múlva már nézhetjük is a nekünk küldött fotót.

Ha a feladó ugyanezt a képet e-mailben küldi el, akkor a fogadó oldalán a kép érkezése egy hagyományos e-mail formáját ölti.

A küldő visszaigazolást is kérhet az üzenet megérkezéséről - így biztos lehet benne, hogy az MMS eljutott a címzettig.

A 777sms.hu címről háttérképeket is letölthetünk a telefonunkra, illetve egy webes szerkesztővel több képkockából álló üzeneteket készíthetünk, amit elküldhetünk ismerősünknek. Egy ilyen üzenet fogadása megegyezik a telefonról küldött MMS fogadásával.

Az Ericsson rendszere elvben arra is képes, hogy a nem MMS-képes telefonokra is továbbítsa az ilyen üzeneteket. Ebben az esetben a címzett egy hagyományos SMS-t kap, benne egy WAP-os címmel. Ide WAP-os telefonnal azonnal ellátogathat, vagy PC-ről is felkeresheti, ha a böngészőjébe másolja az elérési útvonalat. Ezt a kiegészítő lehetőséget azonban a Westel egyelőre nem támogatja - de már tesztelik, és tervezik a bevezetését.

A T68i küldés előtt nem írja ki a fájl méretét, így nem tudhatjuk, hogy a 10 Kb alatti, vagy feletti kategóriába fog kerülni árazás szempontjából. Ugyanakkor a menüben van lehetőség rá, hogy magunk ellenőrizzük a méretet kiküldés előtt.

Egyszerűség, jó ár, tartalom

Pintér Zsolt, a Westel üzletfejlesztési menedzserének definíciója szerint az MMS tipikus 2,5 G-s szolgáltatás - vagyis a mobiltelefonok második generációjára építve valósít meg olyan alkalmazást, amely elvben csak a harmadik generációs (3G) telefonok sajátja lenne. Az MMS csupa nyílt internetes szabványon alapul, egy már korábban is ismert prezentációs eszközre épül, kis kijelzőre optimalizálták, használatát,tárolását, címzését tekintve pedig SMS-jellegű.

A szolgáltatás tervezésekor a fő szempont az volt, hogy a kezelése egyszerű legyen, megfizethető ára révén felhasználók széles köre érje el, és tartalomszolgáltatás is kapcsolódjon hozzá. Döntés született arról is, hogy a prepaid kártyás Westel ügyfelek is kezdettől fogva használhassák, web alapú képszerkesztőről is lehessen telefonra fájlokat küldeni, az e-mailről küldött üzeneteket azonban biztonsági okokból (pl. spam) kizárják.

Felmérések eredményét is figyelembe vették, amikor az árstruktúrát úgy alakították ki, hogy MMS-nél csak a küldésért kell fizetni, a letöltésért viszont nem. Már csak azért sem, mert a mobilszolgáltató rendszerének csak a küldés felett van kontrollja: a letöltés többféleképpen történhet - ha megtörténik egyáltalán.

A nemzetközi kutatások során megkérdezett mobiltulajdonosok azt mondták, hogy a normál SMS díjához képest 3-5-szörös lennének hajlandóak fizetni - és a legtöbb szolgáltató ehhez igazította árait. Az Ericsson közreműködésével a Westel világelső hálózata után elindult még néhány rendszer. A D2/Vodafone Németország 3 hónapos ingyen próba után 0,34 USD-t számláz üzenetenként. A Vodafone Telecel Portugal esetében ez az össze 0,41 dollár. A CSL Hongkong 06,-2 dollárt kér, a Telenor Norway pedig 1,1 dollárt. Vagyis a Westel 0,28 és 0,59 dolláros ára olcsó, illetve közepes árfekvésű.

GO MMS, GO

Nyírő András, a Westel tartalomszolgáltatásainak vezetője elmondta: mintegy 300 ezer ember fogadja nap mint nap a cég mobiltelefonra optimalizált tartalmait. Az MMS indulásakor rögtön útjára indították az SMS-ben már népszerű GO magazin multimédiás változatát, és a foci vb eseményeiről szóló képes beszámolót. A magazinban például az időjárásjelentés is animáltan jelenik meg: az országtérkép felett a megszokott szimbólumok jelzik az egyes régiók időjárását.

A magazint készítők tapasztalatai azt mutatják, hogy ugyanaz a fotó másképp mutat egy PC monitorán és egy MMS telefonon. Ezért a képeket külön optimalizálni kell a készülékre, és célszerű a kontrasztos képek használata - mondta Nyírő. Tipográfiailag is hasonló a helyzet: az olvashatóság érdekében nem mindegy, hogy milyen méretű, és típusú betűket használunk.

A jövő

Az Ericsson elsőként azt szeretné megoldani, hogy MMS-t ne csak egy adott mobilszolgáltató hálózatán belül lehessen küldeni, hanem egy másik szolgáltató ügyfelének is. Ez az alrendszer már tesztelés alatt áll, és az Ericsson reményei szerint hamar bevezetésre kerülhet.

A gyártó már több alkalmazást is készített az MMS szolgáltatás kiegészítésére. Így például kész van a neten már megszokott képeslapküldő program, próbaverzióban működik a zsebszámítógépekről (PDA) képet küldő alkalmazás is - több operációs rendszer alatt. De foglalkoznak folytatásos képregények, vagy éppen az akutális zenei toplistás együttesek fotójának, zenerészletének kiküldésére képes alkalmazások létrehozásával is.

Az Ericsson prognózisai szerint a képek, hangok, videoklipek mobiltelefononos továbbítását lehetővé tevő multimédiás üzenetküldési szolgáltatás (MMS) három éven belül átveszi a szöveges üzenetek küldésére alkalmas SMS helyét.

Per Lindblad, az Ericsson MMS-sel foglalkozó részlegének vezetője tegnap, a Budapesten megrendezésre került Nemzetközi MMS Fórumon elmondta, várakozásaik szerint 2005-re az MMS nagyobb népszerűségnek fog örvendeni az SMS-nél, legalábbis az elküldött üzenetek számát tekintve. Lindblad kifejtette, hogy az MMS minden bizonnyal sikeresebb lesz a WAP-nál (Wireless Application Protocol), mivel felhasználóbarát, emberek közötti kommunikációt tesz lehetővé, és az SMS közvetlen utódjának tekinthető.

Iparági elemzők arra számítanak, hogy a multimédiás üzenetküldés 2003. tájékán új erőre kap majd, ugyanis ekkortájt fognak megjelenni az első alsó és közép árkategeróriába tartozó, MMS-t támogató mobiltelefonok.

Korábban:

MMS-fórum Budapesten

Multimédiás üzenetküldés a Westeltől