Linux fut már az Xboxon is

Linux-fanatikus programozók egy csoportjának sikerült futtatniuk a SuSE Linuxot az Xbox játékkonzolon.

Idén nyár elején hívták életre német programozók az Xbox Linux Projectet,  melynek célja, hogy a Microsoft Xbox konzolgépén váljék lehetővé a Linux operációs rendszer futtatása. Mindez a fejlesztők szerint azért lenne hasznos, mert e révén a gyakorlatilag egy PC-hez hasonló alkatrészeket tartalmazó, ám jóval olcsóbb játékgépet teljesértékű asztali számítógéppé lehetne alakítani.

A projekt résztvevőinek augusztus végén sikerült előállniuk egy kezdetleges Linuxszal, amely alapvető hálózati funkciókat kínált, így alkalmassá tette a hardveresen módosított konzolt webszerverként való használatra. Szeptember 2-án a programozóknak sikerült már SuSE Linux 8-at is futtatni a Gnome és a KDE grafikus felhasználói felülettel együtt. Amint arról  az Xbox Linux Project weboldalon lévő képek  tanúskodnak, sikerült futtatni a konzolon a Kmail nevű linuxos e-mail klienst, illetve a StarOffice irodai szoftvercsomag alkalmazásait, valamint a Tux Racer nevű játékot is (bár ez igen lassan, csupán 1 FPS-sel futott). 

Mivel az Xboxon szabványos USB csatlakozók találhatók, a fejlesztők hagyományos billentyűzetet és egeret is tudtak illeszteni a konzolhoz, bár annak képe egyelőre csak televízión keresztül jeleníthető meg. Mint ismeretes, a projekt végső célja az, hogy lehetővé váljon a Linux használata mindennemű hardveres módosítás nélkül, csupán egy CD-ROM segítségével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK