A Microsoft a múlt hét végén indította be online játékszolgáltatását az USA-ban. Az első beszámolók szerint kalózchippel felszerelt konzolokkal nem lehet csatlakozni az Xbox Live-ra.

Forrás: ORIGOMint arról korábbi hírünkben is beszámoltunk, a redmondi székhelyű szoftvercég november 15-én indította útjára az Egyesült Államokban internetes játékszolgáltatását, amelyet a szélessávú netkapcsolattal rendelkező Xbox-tulajdonosok vehetnek igénybe 50 dolláros éves díjért. Az Xbox Live névre hallgató szolgáltatás augusztus végén indult, majd sikeresen zárult tesztüzemének beindulását követően az első felhasználói beszámolók alapján úgy tűnik, a többek között másolt és import játékok használatát lehetővé tevő, szürkepiacon terjesztett kalózchipekkel (modchip) felszerelt konzolokkal nem lehet igénybe venni az online játékot.

A napokban egyes Xboxszal kapcsolatos online fórumokon - többek között a hivatalos Xbox site-on is - arról számolnak be a felhasználók, hogy a modchipet tartalmazó konzolgépükkel nem tudnak az Xbox Live rendszeréhez csatlakozni. Az Xbox Hacker weboldalon egy felhasználó arról számol be, hogy két Xbox van a tulajdonában, ezek egyike kalózchippel van felszerelve, míg a másik teljesen érintetlen. Míg az előbbi géppel nem tud csatlakozni az Xbox Live-ra, a másikról gond nélkül tud játszani az interneten keresztül - írja az egyik játékos. A News.com érdeklődésére a Microsoft egyik képviselője megerősítette, hogy a vállalat kiszűri a szolgáltatásból a módosított konzollal rendelkező felhasználókat a felhasználói szerződésben foglaltaknak megfelelően.

Ugyanakkor egyes nem módosított Xboxszal rendelkező amerikai felhasználónak is problémája akadt az internetes játékkal, beszámolók szerint némely régebbi Xbox a Live szolgáltatás használatakor a játékot tartalmazó lemez felületének szennyezettségére utaló hibaüzeneteket jelenít meg. Az Xbox Live-ot jelenleg nem tudják használni az USA legnagyobb internetszolgáltatójának, az America Online-nak (AOL) szélessávú ügyfelei sem. A Microsoft közlése szerint a két vállalat tárgyalásokat folytat a játékszolgáltatás beindításáról.