Dinasztiák harca a trónért

A harcok továbbra is a két kis egység csépeli egymást módszert követik, legalábbis ami a megjelenítést illeti. A siker attól függ, hogy mely oldalnak van több drágább egysége, vagyis tüzérsége, illetve lovassága. Korábban lehetett híreket hallani holmi csata közbeni taktikai lehetőségekről, de ez végül kimaradt. Ha a csapatok morálja drasztikusan lecsökken akkor megfutamodnak, vagyis távoznak a legközelebbi határos, és természetesen szövetséges tartományba. Ha elfoglaltunk egy területet, akkor még a helyiek elégedetlenségével is szembe találhatjuk magunkat, de minél hosszabb ideje birtoklunk egy régiót, annál kisebb az esélye a felkeléseknek.

Mint a korszak életében, a játékban is hangsúlyos szerepet kap a vallás. Ezúttal nem olyan színes a paletta, mint az egész világot átfogó Europa Universalisban, illetve annak második részében, hisz csak a keresztény vallás ágazatai vannak jelen. Ha egy területet megszereztünk, eldönthetjük, hogy mennyire vagyunk toleránsak a helyi vallással, vagy esetleg minden áron megpróbáljuk áttéríteni a mi szemünkben eretnek lakosságot.

Grafika terén a játék maradt kétdimenziós, ami jelen esetben aligha számít bajnak. Mivel nincsenek valósidejű ütközetek, mind mondjuk a Total War játékokban, egy 3D-s térkép inkább tenné átláthatatlanná a terepet, mint széppé. Azért van némi fejlődés e téren is, mivel mind Anglia, mind Franciaország igen sok tartományra oszlik, melyek csiszoltabban tűnnek fel, mint az EU, vagy a Crown of the North addon térképei. A hanghatásokat nyugodtan említésen kívül hagyhatjuk, a zene viszont a sorozat korábbi darabjaihoz hasonlóan hangulatos, és több óra játék után sem fogjuk kikapcsolni.

Akad még bőven történelmi esemény, amely átforgatta a világot, így biztos találkozunk még Europa Universalis motorú programokkal, és egyszer talán azt is megérjük, hogy a csaták is többek lesznek statisztikák harcánál. Ami talán igazán hiányzik ebből a sorozatból, az egy jó szerkesztő, melyben mi magunk oszthatnánk fel kedvünkre a világot, és kedvünkre tervezhetnénk meg olyan kampányokat, mint mondjuk a magyar-török háborúk vagy a tatárjárás.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P2 300
RAM 128 Mbyte RAM


KAPCSOLÓDÓ CIKK