A népszerű zeneformátum mögött álló Fraunhofer Institute újfajta megoldásával térhatású hangzást biztosító, ám a hagyományos MP3-akhoz hasonlóan kis méretű hangfájlokat lehet létrehozni.

A Fraunhofer közlése szerint az újfajta megoldás az MP3 tömörítési technológia kibővítésével teszi lehetővé a térhatású hangzású audioanyagok rögzítését. A társaság közlése szerint a hagyományos térhangzású anyagokkal ellentétben megoldásuk esetében nem szükséges a különböző csatornákhoz tartozó audioanyagokat külön-külön rögzíteni, ami a fájlméret jelentős növekedésével jár.

Ehelyett elegendő egy hangcsatorna rögzítése az újfajta MP3-akban, ám emellé olyan extra információkat rögzítenek az állományba, melyek azt írják le, hogy az éppen lejátszott hang mely irányból érkezik. E megoldás révén a Fraunhofer szerint az MP3-lejátszó eszközök is képessé válhatnak térhatású hangzás biztosítására. Ugyanakkor a jelenleg piacon lévő lejátszók csak sztereóban lesznek képesek lejátszani az új típusú MP3-akat, a térhangzás kiaknázásához viszont már újfajta eszközökre lesz szükség, melyek első példányai az idén nyáron kerülhetnek piacra.