Júniusban magyar vírus uralta az internetet

A Kaspersky Labs információbiztonsági cég kimutatásai szerint június az internetes bűnözés szempontjából az év eddig legnyugodtabb időszaka volt. A nyár első hónapját egy magyar készítésű vírus uralta.

Az orosz cég szakemberei szerint több oka is lehet ennek: előfordulhat, hogy a kódolók világszerte történt letartóztatásai miatt bujkálnak a vírusírók, vagy esetleg a vírusvédelmi szállítók számolták fel sikeresen a korábbi támadások hatását. A legutóbbi két hónapban az internetes bűnözés sikeres visszaszorítását láthattuk: tíz kódolót tartóztattak le különböző országokban.


Június legelterjedtebb vírusai (Kaspersky)
(zárójelben a kártevő előfordulása aránya a vírusok összességéhez képest)

1. Zafi.b (33,97)
2. NetSky.aa (18,44)
3. Worm.NetSky.b (16,76)

Júniust jól jellemzi, hogy a Kaspersky havi statisztikája alapján csak egy új vírus tudta beverekedni magát a húsz legveszélyesebb kártevő listájára, rögtön az első helyre. Érdekesség, hogy ez pont a magyar készítésű Zafi.b féregvírus volt. - Sajnálatosnak tartjuk, hogy egy világszerte pusztító, a terjedési statisztikákat hetek óta vezető vírust magyar ember írt. A programkód komoly szakértelemről tanúskodik, amely csupán pár szakmabeli ember sajátja hazánkban. Biztos vagyok benne, hogy az elkövető személye ki fog derülni, főként, ha továbbra is folytatja romboló tevékenységét - fejtette ki ezzel kapcsolatban Dávid András, a hazai 2F vírusbiztonsági társaság kereskedelmi igazgatója.

Ehhez kapcsolódik, hogy június végén a Veszprémi Városi Bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a fiatalt, aki a tavaly felbukkant Maya Gold vírust készítette. A középiskolás saját elmondása szerint a károkozó elkészítésével saját magának akart bizonyítani, miután négy tantárgyból megbuktatták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK