Csúcsmobilok egymás ellen

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a két legjobb európai kamerás mobiltelefont. A Nokia és a Sony Ericsson új készülékeivel a jó minőségű, 2 megapixeles fotók mellett akár videofelvételeket is készíthetünk. Megvizsgáltuk, melyikük jobb.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson K750-es, illetve a Nokia N90-es jelzésű készülékei a hazai piacon kapható legjobb kamerás mobilok, mindkét készülék 2 megapixeles fotókat tud rögzíteni. Bár az új típusok még nem váltják fel a hagyományos digitális fényképezőket, elfogadható képminőséget produkálnak, a velük készült felvételek kiválóan alkalmasak például egy internetes naplóban történő közlésre, de akár 10x13 cm-es papírnyomat is készíthető belőlük. Mivel az integrált digitális kamerán kívül a Nokia és a Sony Ericsson készülék nem sokban hasonlít egymásra, témakörökre bontva mérjük össze képességeiket.

Méret és külcsín: egy pont a Sony Ericssonnak

A méretet és a súlyt tekintve a Sony Ericsson K750-es tűnik jobb választásnak a két modell közül. A japán-svéd gyártó mobiljának tömege 100 gramm, melynél finn riválisa 73 grammal nyom többet a mérlegen, ráadásul az utóbbi modell méretei sem túl barátságosak. A Nokia N90-es bizony testes darab, összecsukva is több mint tíz centiméter hosszú, s két és fél centiméter vastag, így vélhetően nem sok női kézben fogjuk viszontlátni. A K750-es jóval kecsesebb darab, egy hölgyfelhasználó kezében sem tűnik ormótlannak.

A Sony Ericssonnal a dizájnerek nem hoztak létre korszakalkotót: a gyártó korábbi mobiljainak külsejét örökölte. Legfőbb ismertetőjele a középen elhelyezett, miniatűr botkormány, illetve a digitális kamerát formázó hátlap. Ez utóbbin az integrált kamera lencséjét egy objektívvédő retesz védi, amely azonban hajlamos volt minduntalan kinyílni tesztelőink zsebében.

A Nokia N90-es leginkább a gyártó tavaly bemutatott 6260-as mobiljának zömök unokaöccsének tekinthető, képernyőjét és a kamera lencséjét kedve szerint hajtogathatja a tulajdonos. A mobil egyszerű szétnyitásakor a telefonfunkciók jelennek meg a képernyőn, ha viszont az LCD-t el is tekerik, a fényképező válik aktívvá. A finn készülék kamerája az első nyitáskor tesztelőnk mutatóujját kissé becsípte, ez később nem volt általános - az első leckét követően már gyakorlott kézzel nyúltunk a telefonhoz. Azt viszont nem értettük, miért alkalmaz a gyártó újfajta akkutöltő-csatlakozót a készüléken, amikor az eddigi Nokiákat gond nélkül lehetett egy másik típushoz adott adapterrel is tölteni. Az új Nokiát egyébként két-három naponta kellett feltöltenünk viszonylag intenzív használat mellett, a K750 körülbelül egy nappal bírja tovább a gyűrődést.

Menürendszer, kezelés: svéd-japán előretörés

Forrás: [origo]
A Nokia N90 fotómódban

Bár jellegükből adódóan a két típusnál kiemelt szerephez jutnak a képrögzítési funkciók, fontosnak tartottuk azt is leellenőrizni, hogy a mindennapi használat során a csúcsmobilok mennyire állnak helyt. A Sony Ericsson készülék használatakor nem tapasztaltunk különbséget a "hagyományos" mobilokhoz képest, menüjéből normál sebességgel lehetett előcsalni a funkciókat. Az egyedüli zavaró tényező az volt, hogy a botkormány alatt elhelyezett 2-es gombot fura formája miatt nehéz lenyomni, ami például üzenet írásakor okoz nehézséget.

Kifejezetten lassúnak találtuk viszont a Nokia N90-est, a finn mobilnak ugyanis bekapcsolását követően közel egy percig tart felélednie, s menüjében is csak elég lassan lehet barangolni, ráadásul érthetetlen okból nincs a mobilban rezgő hívásjelzés sem. Multimédia terén mindkét készülék elég jól teljesít: képesek mp3/aac formátumú zenék és videofájlok lejátszására, támogatják a Bluetooth vezeték nélküli adatkapcsolatot, s a K750-esben még rádió is megtalálható.

Funkciók: előnyben a Nokia

Ugyanakkor a Sony Ericsson készüléke csak a hagyományos GPRS adatátvitelre képes, míg az N90 harmadik generációs (3G) hálózatokon is működőképes, így például videohívás is bonyolítható vele. Mind a két telefonon jól használható naptár, e-mail-kliens, diktafon található, emellett a K750-es háromdimenziós játékokat is tud futtatni, a Nokiával viszont PDF és Office dokumentumokat is szerkeszthetünk. Az adatok, fájlok tárolására rendelkezésre álló memória a két készülék esetében közel azonos: a Sony Ericsson 38 megabájt, a Nokia 31 megabájt belső memóriával rendelkezik, ami mindkét típus esetében 64-64 megabájtos kivehető memóriakártyával egészül ki. A 64 megabájt memóriában nagyjából 5-8 zeneszám fél el mp3 formátumban, s mintegy száz kép raktározására elegendő.