Massachusetts leszavazná a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az USA keleti parti államának kormányzata a jövőben felhagy a Microsoft Office használatával, és nyílt szabványú irodai alkalamzásokra vált.
Vágólapra másolva!

A massachusettsi kormány tervét a függetlenségi háborút kirobbantó (és szintén a keleti parti államban lezajlott) bostoni teadélutánhoz hasonlította az amerikai sajtó. Akkor teásládákat szórtak tengerbe a gyarmattartó Anglia magas adói ellen tiltakozó bostoniak, most pedig, ha csak jelképesen is, a Microsoft irodai szoftvereivel történik ugyanez.

Az állam vezetése 2007. január elsejével állna át a nyílt szabványú dokumentumok (Open Document) használatára, amit kompatibilitási problémákkal magyaráznak: a közigazgatásban használt különböző irodai szoftverek ugyanis nem tudják kezelni egymás állományait - adta hírül a Boston Globe.

A Microsoft nem enged

A massachusettsi kormányzat ezért az Open Document szabványt szeretné meghonosítani, amelyet a Microsoft, az IBM, a Dell, a Boeing és az amerikai védelmi minisztérium által alkotott konzorcium jegyeztetett be májusban. Az ingyenesen letölthető OpenOffice és a Sun StarOffice alkalmazásai is ehhez a szabványhoz igazodnak.

A redmondi szoftveróriás viszont továbbra sem rendszeresíti a nyílt szabványt, így az Office-sorozat következő, XML-alapú dokumentumformátumot használó tagja nem lesz Open Document-kompatibilis. A Microsoft vezetése a massachusettsi tervekkel kapcsolatban csak annyit nyilatkozott, hogy szerintük nem az "egyszerűbb, kevésbé funkcionális" formátum jelentene megoldást az állami szervek adattárolási problémáira.

Mások is jöhetnek még

A nyílt szabványra való átállás egyébként komoly előkészületeket igényel a közigazgatási szervek részéről, és az amerikai informatikai vállalatokat tömörítő Computer Technology Industry Association szerint sem feltétlenül ez a legjobb megoldás. A szakmai szervezet szerint egyszerűen túl költséges lenne, ha az USA minden közigazgatási szerve Open Documentre váltana.

Ha Massachusettes vezetőinek terve valóra válik, a keleti parti állam lesz az első jelentős ügyfél, amely hátat fordít a Microsoftnak az észak-amerikai piacon. Az elemzők szerint a lépés komoly bátorítást adhat mindazoknak a cégeknek és intézményeknek, amelyek eddig csak fontolgatták a nyílt forráskódú rendszerekre és szabványokra való átállást, így lehet, hogy megtörik a jég, és a Microsoft hazai pályán is veszít piaci részesedéséből.